Annons:
Så håller du bilen ren och fräsch – trots spillda mellanmål och små fingeravtryck på fönstren

Så håller du bilen ren och fräsch – trots spillda mellanmål och små fingeravtryck på fönstren

De flesta vet nog hur snabbt bilen kan gå från nystädad och fräsch, till rörig med spillda matrester i baksätet och kladdiga fingeravtryck på fönstren. Här kommer lite tips på hur du håller din bil ren och fräsch hela tiden, och hur du får bort de svåraste fläckarna från klädseln. 

 

5 tips för att hålla bilen fräsch invändigt – hela tiden


Det finns inget hemligt recept på hur bilen alltid kan hålla i toppskick, men en tumregel är att städa ur den lite några gånger i veckan för att slippa storstädningen. 

1. Klädseln och inredningen

Har det kommit fläckar på bilens tygklädsel? Kanske är din första instinkt att gå på fläcken med fläckborttagningsmedel men då finns risken att fläcken sprider ut sig. Är det en lättare fläck kan du istället fukta en mikrofiberduk och torka med. Om det inte räcker är det bästa att använda en våtdammsugare, men det är få som äger en sådan. Som alternativ kan du ta en sprayflaska och blanda vatten med några droppar allrengöringsmedel. Spraya sedan hela ytan, till exempel hela stolsitsen och gnugga rent med en mikrofiberduk.  

 

Har du skinnklädsel? Den kan du torka av med en fuktig trasa, men glöm inte att den behöver behandlas en gång per år för att hålla sig i fint skick så länge som möjligt. 

 

2. Ratten 

Det kan vara lätt glömma ratten när du städar bilen, men det kan finnas mycket bakterier på den så du bör torka av den emellanåt. Det för du enkelt med en trasa med ljummet vatten och diskmedel och torkar med en mikrofiberduk. 

 

3. Golvet 

Bilens golv är relativt enkla att rengöra, särskilt om det är mest grus eftersom du då kan ta ut mattorna och skaka dem. Då och då bör du även dammsuga golven under mattorna för att få rent i små skrymslen. 

 

4. Panelerna
För att hålla panelen skinande ren kan du lägga på vinylglansmedel. Tänk dock på att området du applicerar det på blir väldigt halt, så använd inte medlet på ratt, växelspak, handbroms eller pedaler! 


5. Fönstren

Alla med barn vet att fönstren ofta har fläckar på sig från nyfikna barnhänder. Dessa tvättar du bort med vanlig fönsterputs och en trasa.

 

4 saker som alltid är bra att ha i bilen


- mikrofiberduk
- sprayflaska med vatten
- fönsterputs
- allrengöringsspray 

 

Här är fler smarta tips för dig som är bilägare!

 

Känner du att du vill fräscha upp livet som bilägare ännu mer än genom bara en vårstädning av din befintliga bil? Kanske är du sugen på att byta bil helt och hållet? Wayke är en marknadsplats för smarta, smidiga och trygga bilaffärer på andrahandsmarknaden. De hjälper köpare att hitta kontrollerade och bra bilar från seriösa köpare.
Kolla in Wayke här


 

 
I samarbete med Wayke
 
Annons