Hälsa

Hudbesvär KRY

Så känner du igen barnens vanliga hudbesvär

Nästan alla barn får någon typ av hudbesvär någon gång. Men hur ska man veta vad det är och när ska man söka hjälp?

– Är det återkommande, kommer plötsligt eller om barnet har långdragna besvär ska man kolla upp det, säger Johan Flodin, läkare på KRY.

Många föräldrar vill veta vad det är och om det smittar, även om det inte går att bota. På KRY, där man har läkarbesök med legitimerade läkare genom videosamtal, är dessa frågor vanliga. De kan titta på utslagen, ställa diagnos och vid behov skriva ut recept, precis som på en fysisk vårdcentral.

– Många gånger är det bra att undvika vårdcentralen, eftersom en del av dessa utslag är väldigt smittsamma.

Hudbesvär kan vara många olika saker. Här listar Johan Flodin några av de vanligaste:

Eksem

Eksem kan sitta var som helst på kroppen och se ut på många olika sätt, men ger ofta röda, knottriga, fnasiga och torra utslag. De kliar vanligen men smittar inte.

Orsaken till eksemen kan vara olika; att barnet är allergiskt mot något i kosten eller haft direktkontakt med något barnet inte tål. Även torr luft på vintern kan ge eksem. Man kan också ha mer känslig hud som lättare får eksem. Eksem är vanligt hos barn, men förekommer även hos vuxna.

Svinkoppor

Svinkoppor är en bakterieinfektion som kan komma plötsligt. Kopporna uppkommer som ett rodnat område, en prick, som ofta är varigt med en skorpa som är gulaktig. De sprider sig ofta och blir större eller till områden i närheten eller andra delar av kroppen. Är vanligast i ansiktet. Utslagen kan klia och svida och bryter oftast ut i samband med förkylning. Svinkoppor är vanligt och smittar lätt. Kan botas med antibiotika. Har barnet feber bör man söka läkare.

Höstblåsor

Höstblåsor är en virusinfektion som är vanligast hos barn. De sprids via nära kontakt, framförallt via händerna. Barnet brukar få blåsor, som kan bli till små sår om de går sönder. Kallas också hand-fot-mun-sjuka eftersom de områdena oftast drabbas. Höstblåsor kan också ge feber.

Vattkoppor

Vattkoppor uppkommer ofta mer akut, i form av prickar som senare går över i vätskefyllda blåsor. Det gör till exempel aldrig eksem. Vattkoppor kliar oftast mycket och prickarna börjar vanligen på överkroppen. Vattkoppor kan inte botas men många vill ändå veta att barnet har vattkoppor eftersom det är så smittsamt.

Nyfiken på hur KRY fungerar? Det är busenkelt, så här används appen:

● Logga in med BankID och beskriv ditt ärende.
● Ha videosamtal med en legitimerad läkare inom bara några minuter
● Om det bedöms att du behöver recept på läkemedel eller en remiss så skriver läkaren ut det
● Alltid gratis för barn och ungdomar upp till 20 år samt alla med högkostnadskort

Visst låter det bra? Ladda ner appen till iOS HÄR och till android HÄR.

I samarbete med KRY

Powered by Labrador CMS