Så mycket behöver din tonåring sova – få tips och hjälp här

Så mycket behöver din tonåring sova – få tips och hjälp här

Sover din tonåring mycket och har helt vänt dygnet? Det är inte helt ovanligt! Här går vi igenom hur mycket sömn ditt barn faktiskt behöver i de olika åldrarna och listar tipsen som hjälper barnet att sova.
 
Sömnbehovet för en tonåring kan se väldigt olika ut. De vill vara uppe sent och istället sova ut på morgonen och kan lätt bli trötta under skoldagarna. Som förälder kan det vara svårt att påverka, men det bästa sättet att få tillbaka en bra dygnsrytm på lång sikt är att försöka få din tonåring att gå upp i tid på morgonen. Så hur många timmar behöver ett barn egentligen sova? Med hjälp av Vårdguiden går vi igenom allt du behöver veta.
 

Barn 3–12 månader – sömntimmar 

Är barnet under ett år? Då sover de flesta upp till 17 timmar varje dygn, ungefär 9-12 timmar under natten och 2-5 under dagtid. Men kom ihåg, detta kan såklart variera!
 

Barn 1-3 år – sömntimmar 

Barn mellan 1-3 år behöver oftast sova 12-14 timmar per dygn. När barnet har blivit lite större är det också vanligt att hen sover en gång per dag, istället för två.
 

Barn 3-6 år – sömntimmar 

Barn mellan 3 och 6 år behöver ungefär 11–12 timmars sömn per dygn och i 5-årsåldern har de flesta barn slutat sova på dagen. 
 

Barn 6-12 år – sömntimmar

Är ditt barn en morgon- eller kvällsmänniska? Det brukar börja visa sig i den här åldern. Barn mellan 6 och 12 år behöver ungefär 10–11 timmars sömn per dygn.
 

Hur många timmar behöver en 13-åring sova? 

När barnen börjar komma i puberteten blir sömnen allt viktigare. Barn från 13 år behöver sova 8-9 timmar varje dygn. Däremot är det vanligt att många har svårt att somna på kvällen och lätt vänder på dygnet. Djupast sömn har de vid 6-tiden på morgonen och många vill gärna sova till 12 på dagen.
 

Sömnvanor hos unga – tips för att kunna sova bättre

1. Ha det tyst, mörkt och svalt i sovrummet
2. Undvik mobil, surfplattor och andra elektroniska skärmar en timme före det är dags att sova
3. Undvik också att sova på dagen, sov bara på natten
4. Försök att motionera eller ha en aktivitet utomhus varje dag för att lättare kunna somna
5. Ligger du och grubblar? Skriv ner dina tankar!
6. Prova avslappningsövningar eller att lyssna på lugn musik
 
Källa: 1177 Vårdguiden
Artikelbild: Rawpixel.com/ Shutterstock
 
Mer: