Annons:
Så mycket gifter innehåller de vanliga leksakerna

Så mycket gifter innehåller de vanliga leksakerna

Vi blir allt mer medvetna om vilka gifter som finns i miljön bland oss, men visste du att även några av de vanligaste leksakerna innehåller gifter?

I en ny studie som kemikalieinspektionen gjort visar det sig att 15-20 procent av alla kontrollerade leksaker och barnvårdsartiklar innehåller ämnen som är giftiga. Marknaden för ekologisk mat, miljövänlig el och kläder tillverkade av återvunnet material fortsätter att växa, men när det kommer till leksaker går utvecklingen inte lika snabbt och många populära leksaker innehåller gifter. Senast i somras var det leksaken squishy som Miljöstyrelsen i Danmark varnade om eftersom den innehöll kemikalier som kunde påverka ögon, andningsorgan och nervsystem.
 

Gamla och nya leksaker innehåller giftiga ämnen

Det har tidigare rapporterats om att gamla leksaker i plast från 70- och 80-talet innehåller flera skadliga ämnen, och då särskilt i färgerna röd, gul och svart. Ämnena kan skada barnet om det exponeras för dem under en längre tid, och särskilt farligt är det för små barn som stoppar leksakerna i munnen.

En av leksakerna från 70- och 80-talet som undersöktes var Lego. Lego är en hållbar leksak som barn lekt med i generationer, och som det finns en stor andrahandsmarknad för. Ska du köpa begagnat Lego är det alltså en bra idé att ta reda på när det är tillverkat, eftersom Lego tillverkat från 90-talet och framåt inte ska utsöndra giftiga ämnen. Andra leksaker som tillverkades under 70- och 80-talet som också sägs vara giftiga är bland annat Barbie och My Little Pony.

Leksaker som tillverkats idag och som visat sig innehålla giftiga ämnen är bland annat badleksaker i PVC-plast och vissa slajm-sorter.
 

Leksaker barnen kan leka tryggt med 

En leksak som många barn älskar att leka med är gosedjur, och inte sällan myser barn med gosedjur nära ansiktet och huden. Gosedjur har dock inte visat sig innehålla giftiga kemikalier, så barnet kan mysa med dem utan risk för att få i sig skadliga ämnen. Träleksaker brukar inte heller påvisa giftiga ämnen, och inte heller leksaker i ekologisk plast. 

Det finns även kedjor och varumärken som är inriktade på att sälja och tillverka miljövänliga och giftfria leksaker, men än så länge har de leksakerna ett väldigt högt pris och har inte nått den breda massan. Trots att miljövänliga och ekologiska leksaker kostar lite mer så kan det kanske vara värt att lägga de extra pengarna för att ditt barn ska kunna leka tryggt utan risk att få i sig skadliga ämnen.

 

Källa: forskning.se

 

Annons