Familj

Lonegap-okar-efter-att-manar-familj

Så mycket ökar lönegapet mellan könen – efter man fått familj

Löneskillnaden mellan kvinnor och män står fortfarande kvar år 2020. Och väljer man att bilda familj och skaffa barn, då ökar lönegapet - drastiskt!

Idag ligger lönegapet mellan kvinnor och män på cirka 11 procent och vi rör oss saktare mot mer jämställda löner. Men det är en lång bit kvar. Ny forskning från Ownership visar att kvinnor står inför en hel del hinder som bromsar in utvecklingen.

Normer och stereotyper gör att män har övertaget när det kommer till karriär och löneutveckling. Detta är en av de bidragande faktorerna till att lönerna skiljer sig så pass mycket mellan könen. Man har även sett att lönegapet ökar ännu mer om man bildar familj. Om exempelvis en kvinna väljer att skaffa barn, ökar löneskillnaden till 26 procent, 10 år efter första barnets födelse.

Kvinnor har en större roll inom familjen

En bidragande faktor till att lönegapet ökar när man bildat familj skulle kunna vara det faktum att kvinnor ofta går ner i arbetstid och går på mammaledighet när barnet har fötts.

Men vem säger egentligen att en kvinna inte både ska kunna göra karriär och vara mamma?

Detta är dock inte det enda hindret som försvårar kvinnors möjlighet att stärka sin ekonomi och ställning i karriären. Ownership lyfter även några fler hinder som ligger bakom denna långsamma utveckling.

Foto: George Rudy/Shutterstock.com

LÄS MER: Studie: Den i familjen tar störst ansvar för hunden

Powered by Labrador CMS