Så nailar du bröllopstalet

Så nailar du bröllopstalet

Ska du hålla tal på ett kommande bröllop och har ingen aning om var du ska börja? Förhoppnigsvis kan dessa fyra tips vara till hjälp!

 

1. Grundreglerna

Inom retoriken talar man om begreppen logos, pathos och ethos, som grundpelare för ett bra tal. Ethos syftar till trovärdighet, logos till fakta och pathos till känsla. Dessa kan vara bra att ha i bakhuvudet när talet ska författas. Läs mer om dessa tre här!

 

2. Välj ett upplägg

Som talare vill man att allt ska flyta på naturligt och i mesta möjliga mån försöka undvika att läsa innantill. Det finns massa olika sätt att lägga upp sitt tal på, och det bästa är såklart om man väljer ett upplägg som passar den man talar till. Är personen till exempel väldigt musikintresserad, kan man referera till låttexter under talet. Är personen väldigt fotbollsintresserad, kan man hålla talet i egenskap av kommentator där bröllopet är fotbollsmatchen. Försök att göra ditt tal så minnesvärt som möjligt, och dra dig inte för att vara påhittig och tänka utanför ramarna! Rekvisita är också ofta uppskattat. Personliga prylar eller minnen ni har tillsammans, eller varför inte tillverka något specifikt för detta tillfälle?

 

3. Att tänka på

Ett tal får hellre vara för kort än för långt – försök att fokusera på bra och berörande innehåll istället för en långutdragen historia som gör att gästerna tappar intresset. Klocka dig själv när du övar hemma för att försäkra dig om att du inte pratar för länge, och stryk i sådant fall saker inte är jätteviktiga att ha med. Vissa saker kan man även lägga som ”reserv” – ibland kan det exempelvis vara svårt att i förväg förutse om vissa skämt passar sig eller inte.

 

4. Att inte göra

För interna skämt, hemligheter som är delade i förtroende, sexanspelningar eller dra upp gamla ex är typiska saker som kan bli väldigt fel när de uppmärksammas i ett bröllopssammanhang. Tanken är ju inte att skämma ut bruden eller brudgummen, utan att hylla dem! Självklart kan man ha med skojiga anekdoter och gemensamma minnen, men det är viktigt att då dela dem med resten av gästerna så att de förstår. Att bara säga ”Kommer du ihåg det som hände den där kvällen i Paris?”, och sen inget mer kommer förmodligen inte att fungera. Om du som talare planerar att dricka alkohol under middagen (innan talet) – drick med måtta! Ett glas champagne kan säkert hålla nerverna i schack men att hålla ett tal berusad är både obekvämt för dig själv och alla andra som behöver lyssna. 

 

LÄS ÄVEN: 

Barnfritt eller inte på bröllopet?

Coolt bröllopstal