Annons:
Så ser svenska familjers godisvanor ut

Så ser svenska familjers godisvanor ut

80% av de som svarade på vår Facebookfråga ”Har ni regler för godisätande hemma?” svarar ”ja”.

I Sverige är vi högkonsumenter av godis, året om. Däremot ökar självklart godisförsäljningen i samband med högtider, och nu närmast Halloween där ”bus eller godis”-traditionen är en stor del av firandet.

Enligt SCB’s statistik över livsmedelsförsäljningen år 2016 ökade försäljningen av kategorin ”sötsaker” med 6,5 procent, där 5,3 procent av dessa berodde på ökad försäljningsvolym och resten på ökade priser.

År 2016 köpte vi svenskar godis för 41 kronor per capita i veckan, vilket är tre kronor mer än år 2015. Intressant att notera är att veckoförsäljningen per capita av frukt uppgick till 27 kronor – alltså 14 kronor mindre än vad vi handlade godis för.

Men äter vi bara godis på lördagar och vid speciella tillfällen? Ja, enligt de flesta av våra Facebookföljare.

Såhär svarade några av dem:

"Fredag och lördag endast."

"Fredag och lördag blir det hos oss. Men vid Halloweenfest, då gör vi ett undantag. Som tur är så är barnen inga stora godisätare."

"Vi käkar godis mest på lördagar, men på halloween gör vi undantag." 

"Vi äter när vi vill ha. Men det ersätter inte mat eller frukt! Gillar inte löjliga regler."

"Vid speciella tillfälle oavsett veckodag. Vilket då såklart kan innebära att det blir mitt i veckan, men inte på helgen. Det är ju hur ofta och hur mycket som spelar roll, inte vilken dag det är."

"Halloween har inget med godis och göra och inte påsk heller egentligen! Detta är bara ännu ett sätt för handeln att tjäna pengar!"

"Det kanske blir en extra godisstund på tisdag nästa vecka, efter att de gått bus eller godis!"

"Halloween har inget med godis och göra och inte påsk heller egentligen! Detta är bara ännu ett sätt för handeln att tjäna pengar!

 

LÄS ÄVEN: 10 Halloweenfilmer att se tillsammans med barnen i helgen

Annons