Så slutar ditt barn med napp –  smarta tips från sjuksköterskan

Så slutar ditt barn med napp – smarta tips från sjuksköterskan

Fördelarna med napp är många, men när tiden är kommen för barnet att vänja av sig kan det bli svårt. Så hur gör man då? Här ger MAM:s sjuksköterska Antonia sina bästa tips.

Är det dags för barnet att sluta med napp? Då kan det vara bra att vara väl förberedd. Ett knep är att planera avvänjningen i tid – det menar i alla fall sjuksköterskan Antonia. På så sätt kan man som förälder och barn förbereda sig mentalt och vänja sig vid tanken.

– Vi rekommenderar att barnet slutar med napp vid tre års ålder, men när barnet har fått sina första tänder och börjar prata ska man börja fundera på att så ett litet frö där man i små baby steps börjar vänja av barnet nappen, säger hon till Allt för föräldrar.

Sluta med napp? 3 tips
 

1. Minska tiden med nappen

Det kan vara svårt att sluta med nappen från en dag till en annan. Börja istället i liten skala, till exempel genom att bara använda nappen vid läggning. Ett annat tips är att be förskolan ta bort nappen så mycket som möjligt.

2. Välj rätt tidpunkt

Tänk på när ni slutar ge barnet nappen. Se till så att det inte är en tid då många andra stora förändringar sker i livet.

3. “Ge bort” nappen

Är det dags att lämna ifrån sig nappen? Vissa barn väljer att “ge bort” nappen till småsyskon eller en liten bebis som man känner. Då kan barnet känna sig stor och stolt över att ha blivit så gammal att nappen inte längre behövs. Vanligt är också att skicka nappen till tomten, påskharen eller tandfen. Då kan man låta barnet vara med och skriva och skicka iväg ett brev. Ett annat tips är att lämna napparna till katterna på Skansen eller till kaninbebisarna på Liseberg.

Glöm inte...

Kanske går det inte som planerat? Då kan det vara bättre att välja ett annat tillfälle att sluta med nappen. Förr eller senare kommer det att gå!

– Det är okej att falla för de stora rådjursögonen som tittar på dig, och som gör att du faller dit igen och igen och igen. Du har säkerligen nog med livspusslet ändå, säger MAM:s sjuksköterska Antonia.

Artikelbild: fizkes/ Shutterstock

Foto: LightField Studios/ Shutterstock