Annons:
Så smittar magsjuka – och så skyddar du dig

Så smittar magsjuka – och så skyddar du dig

​Magsjuka, särskilt vinterkräksjuka, är många familjers värsta mardröm. Men det finns faktiskt saker du kan göra för att minska risken för smitta.

Den absolut vanligaste typen av magsjuka beror på en virusinfektion, som caliciviruset. Detta virus är det som ligger bakom vinterkräksjuka.

Magsjukevirus smittar väldigt lätt och det är vanligt att personer som varit i kontakt med varandra smittas, varför ofta hela familjer blir sjuka samtidigt. Även förskoleklasser och kollegor smittas lätt om de har nära kontakt.

Magsjuka kan även smittas via bakterier. Mat eller dryck som tillagats slarvigt, med orena redskap eller händer, livsmedel som inte sköljts ordentligt eller som inte kommit upp i rätt temperatur vid tillagning är exempel på sådant där bakterier kan växa och spridas. Campylobakter heter den vanligaste bakterien som ger magsjuka.

Har du nedsatt immunförsvar smittas du lättare.

 

Minska risken att sprida smitta genom att:

- Var hemma minst ett dygn från skola eller jobb efter senaste gången du kräktes eller hade diarré. För små barn som går på förskola bör de stanna hemma två dygn efter

- Var noga med handhygienen: Tvätta med flytande tvål före varje måltid och efter varje gång du varit på toaletten. Handsprit räcker inte då det inte påverkar caliciviruset

- Dela inte handduk med andra

- Undvik att laga och hantera mat

 

Undvik att smittas:

- Umgås inte med personer som nyligen varit magsjuka

- Använd inte samma knivar och skärbrädor för kött respektive grönsaker

- Diska skärbrädor och knivar noga inför varje användning

- Låt inte varm mat stå framme länge innan kylning

- Hetta upp maten ordentligt om den ska värmas på igen

- Tvätta händerna ofta – innan måltider, efter toalettbesök och när du kommer in utifrån 

 

Källa: Vårdguiden

 

Annons