Familj

Klädkod bröllop kavaj kostym klänning smoking

Så tyder du klädkoderna

Klädkoder på bröllop brukar ofta orsaka huvudbry hos gästerna. Dessutom blir det vanligare att man frångår gamla traditionella regler, till exempel som att man som gäst kan bära svart eller att brudgummen bär frack fast gästerna förväntas komma i mörk kostym.

Det viktigaste är att ni som brudpar är tydliga med vad som gäller i inbjudan. Skriver ni bara "festklädsel" eller "sommarfin" är det som upplagt för förvirring. Använd istället någon av dessa följande fyra klädkoder, och det ska funka fint!

1. Kavaj

Är det ett sommarbröllop eller frågan om ett enklare bröllop är det ofta vanligt att ”kavaj” anges som klädkod. Med detta innebär att det inte är nödvändigt med full kostym för männen, utan en kavaj och ett par finare byxor räcker. På sommaren funkar till exempel ljusa chinos och en blazer, eller linnekostym. För de kvinnliga gästerna gäller en enklare klänning eller kjol, eller finare byxor och blus.

2. Mörk kostym

Detta är förmodligen den vanligaste klädkoden. Här gäller full kostym, i en mörk färg. Dock är inte svart nödvändigt utan det kan även vara exempelvis mörkblå eller grå. Viktigt är däremot att kavaj och byxa inte är udda utan hör samman. Skjorta, slips, fluga, näsduk och liknande kan varieras efter tycke och smak. Kvinnorna förväntas bära klänning eller kjol, gärna i coctail-stil.

LÄS ÄVEN: Bröllopsdekorationer du kan fixa själv

3. Smoking

Är det angivet smoking som klädkod är det viktigt att den följs, det är oartigt att dyka upp i mörk kostym när det är smoking som gäller. Har man ingen egen går det utmärkt att hyra en! För kvinnor innebär smoking en aftonklänning, antingen en kortare eller hellång.

4. Frack/högtidsdräkt

Detta är den högsta av klädkoder – tänk Nobelmiddag. Männen ska bära frack eller militär uniform, och kvinnorna ska ha hellång aftonklänning. Även handskar är lämpligt för kvinnor. Det är även okej att ha folkdräkt både för män och kvinnor.

Undvik detta:

  • Svart klänning. Kolla i sådant fall att det är godkänt av brudparet.
  • Röda plagg. Enligt gammal sed ska rött undvikas. Accessorarer går däremot bra!
  • Vit klänning. Det anses som att du konkurrerar med bruden. Och i ärlighetens namn, varför välja en vit klänning just den här dagen när du kan välja vilken annan färg som helst?
  • För bart eller urringat. Vid en kyrkvigsel ska helst inga bara armar vara synliga. När det kommer till urringning, tänk på att bröllop ofta är en formellare tillställning, och ingen nattklubb.

Sist men inte minst; fråga brudparet! För vissa har det mindre betydelse att kläd- och färgkoder följs till punkt och pricka. Så länge ni är överens är allt tillåtet!

LÄS ÄVEN: Så nailar du bröllopstalet

Powered by Labrador CMS