Annons:
Så utvecklas barnet i sömnen

Så utvecklas barnet i sömnen

Sömnen är en viktig del i barnets utveckling. Det till exempel under djupsömnen som tillväxthormon utsöndras och immunförsvaret återhämtar sig.

Sömnen är även viktig när det kommer till minne och koncentrationsförmåga. Är sömnen bristfällig påverkas dessa, och barn som sover dåligt har svårare att ta in ny information  och är ofta lättirriterade. Under sömnen bearbetas även sinnesintryck och upplevelser – tänk vad mycket information för ett litet barns hjärna som ska behandlas!

Sömnbehovet varierar i olika åldrar och är olika från individ till individ, men det finns generella mått på ungefär hur mycket små barn sover. Ett nyfött barn sover runt 15-18 timmar per natt, och äter med ca 2-4 timmars mellanrum. De är inte beroende av mörker/ljus eller dag/natt utan mer hunger och mättnad. När barnet är runt 3 månader brukar rutinerna vara lite mer regelbundna och styrs inte lika mycket hunger. En bebis mellan 6-12 månader sover ofta längre pass under natten, och från att barnet blir 1 år brukar de sova ca 13-14 timmar per dygn och till att sova en tupplur istället för två under dagen.

Sömnen delas in i fyra stadier:

Fas 1.

Dåsighet. Barnet är påväg att somna, och kan ta allt från någon minut upp till 20 minuter. Sömnen är nu väldigt ytlig och barnet vaknar lätt.

Fas 2.

Lätt sömn. Hjärnan varvar ner och musklerna blir avslappnade. Hjärtslagens tempo sjunker och  kroppstemperaturen sjunker en aning.

Fas 3.

Djup sömn. Den viktigaste sömnen där kroppen producerar tillväxthormon. Under djupsömnen är barnet svårväckt och den kan komma redan efter några minuter.

Fas 4. 

Drömsömn, även kallad för REM-sömn. REM betyder ”rapid eye movement”, vilket innebär snabba ögonrörelser.

Är sömnen dålig?

Om sömnen hos barnet är dålig kan det bero på flera olika saker. Det kan till exempel vara att barnet går in i en ny utvecklingsfas, att det börjar få tänder, eller att det har en infektion i kroppen. Vid förkylning är det vanligt att ha svårt att sova på grund av flera olika anledningar. Till exempel kan barnet ha ont i öronen, vara febrigt eller kanske vara täppt i näsan. Det sistnämnda kan vara riktigt frustrerande som vuxen, och då kan man bara tänka sig hur det kan vara för barn!

Lindra nästäppan 

Att vara täppt i näsan kan som sagt vara riktigt jobbigt. Och är barnet trött och bara vill sova, kan det kännas skönt både som förälder och barn att faktiskt hitta en lösning som lindrar fort och länge. 
Med Otrivins nässpray för barn  lindras nästäppa i upp till 10 timmar och hjälper barnet att få en god nattsömn även fast det är sjukt. Prova nästa gång ditt barn är förkylt! Otrivin utan konserveringsmedel 0,5 mg/ml är godkänt för barn från 1 år. Har ni spädbarn kan ni prova vanlig koksaltlösning. 

Otrivin utan konserveringsmedel 0,5 mg/ml nässpray är ett receptfritt läkemedel för nästäppa vid förkylning och akut bihåleinflammation som innehåller xylometazolin. För barn 1-12 år. Bör ej användas längre än 10 dagar i följd. Läs bipacksedeln noggrant. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare A/S, se.gsk.com.

I samarbete med GSK 

Annons