Säsongsbaserat recept på tomatsås

Säsongsbaserat recept på tomatsås

Att äta säsongsbaserad mat har blivit en form av trend och allt fler börjar förstå varför, det är godare och bättre för miljön. Här kommer därför ett recept på en underbar tomatsås som innehåller sensommarens råvaror.

Morötter, tomater, basilika och lök är bara några av alla de råvaror som är i säsong mellan juli-september. Vad passar då inte bättre än att göra en tomatsås av dessa varor som aldrig kommer smaka godare än vad de gör just nu.

 

Recept: Tomatsås med grönsaker

  • 3 morötter
  • 1 palsternacka
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 stor gul lök
  • 1 stor aubergine
  • Olja att steka i 2 msk tomatpuré
  • 1 dl rött vin
  • 2 fp krossade tomater
  • Salt och peppar
  • 2 dl hackad färsk persilja och basilika

 

Riv morötter, palsternacka och vitlök. Skala och hacka löken. Skär ner auberginen i bitar. Fräs allt i olja i en gryta, tillsätt tomatpuré, rött vin och krossade tomater. Låt allt koka upp. Smaka av med lite salt och peppar. Låt allt koka på svag värme på spisen alternativt i en slökokare i 2-3 timmar. Hacka färska örter och låt koka med en stund på slutet. Mixa sedan i tomatsåsen. Tomatsås är en utmärkt ingrediens att förvara i köket och går att använda på en gång alternativt kyla eller frysa in.

Läs mer: 

Veckans middagstips: pasta pesto

Veckans middagstips: pastasallad med fetaost, kyckling och vinägrett

 

Artikelbild: ESstock/Shutterstock