Sex första året efter förlossningen

Sex första året efter förlossningen

Den nyförlösta kvinnokroppen är inställd på ett icke-sexuellt leverne. Alla de som vill ha sex är bara att gratulera. Men de flesta vill det inte. Det är ingen fara. Lusten kan få ta semester under en lång tid framöver.
 

Dags att »hitta tillbaka« till varandra

Knappt har ni fått in snitsen på att byta blöjor med bravur, kommit igång med föräldraskapet och kanske till och med sovit fem timmar i sträck någon natt, förrän man ska hasta vidare på livets väg.
 
Det är dags att »hitta tillbaka« till varandra nu efter att familjen utökats till tre heter det. Men somliga tappar ju faktiskt inte bort varandra, utan kärlekens band blir bara starkare av att man får barn. Dessa par förstår aldrig pratet om hur man ska bära sig åt för att bli man och kvinna igen och allt det där. Tillhör du den kategorin kan du sluta läsa här och gå vidare. Jag kan gratulera dig: du tillhör en lycklig minoritet.
 
För de flesta andra blir dock relationen prövad. Den kan bli lika bra som tidigare, den kan bli en katastrof, den kan bli bättre, mycket bättre, men exakt som tidigare blir den aldrig efter att man landat på planeten Föräldrar. Det tror jag till och med att den totallyckliga minoriteten är beredd att skriva under på.
 
Vissa terapeuter jämför ibland det lilla barnets ankomst med att kvinnan skaffar sig en älskare, en älskare som helt ogenerat lägger sig mellan er i dubbelsängen och vräker sig i spillrorna av ert samliv. Tänk, fram till nu har det bara varit ni två, och plötsligt har det kommit en annan kärlek mellan er! Framför allt är det kvinnan som är så fasligt upptagen med den här nya kärleken. Det är hos henne den ivriga lilla rivalen ligger ständigt och jämt, det är han eller hon som ropar efter hennes maffiga bröst (och får dem också, vad annars) och det är han eller hon som har hennes fulla uppmärksamhet.
 
Mannen känner sig lätt lite överflödig. Kanske också aningen svartsjuk. Det var ju han och kvinnan som skulle vara föräldrarna, ta hand om det lilla livet, men vad hände? Med rätta kan han känna sig lite utmanövrerad.
 

Till dig som är pappa

Du kanske tror att ingen behöver dig just nu? Jodå, ditt barns mamma behöver dig visst. Och du ska skämma bort henne så mycket du kan. Hon är ju drottningen som fött ditt barn. Hon är värd all extra uppmärksamhet och ömhet, kanske nu mer än någonsin.
 
Visa din kärlek genom att ta hand om allt det praktiska hemma, diska, städa, laga mat. Gå och köp amningskupor på apoteket. Samt hennes favoritgodis. Hyr filmer. Gör i ordning en mysig amningsplats. Hon kommer att älska dig!
 
Fixa ett fotbad åt henne.
 
Följ med till butiken och välj nya kläder åt henne. Strunt samma att det är storlek XL. Tala om för henne att hon är snygg och att hon är mycket smalare nu.
 
Håll undan släkt som är för närgången och jobbig.
 
Gå upp och byt blöja på natten. Ta för dig av barnet! Våga ta plats, för ditt barn behöver dig också. Bebisen är inte mammans ägodel. Som pappa är du alldeles självklart väldigt viktig. Skapa en naturlig relation mellan dig och bebisen genom att till exempel ligga med den på din mage, bära den medan du håller på hemma, och sätt dig in i alla dess behov. Det enda du saknar är brösten – allt annat kan du ge din bebis, lika bra som mamman.
 

Till dig som är mamma

Låt honom knyta an till barnet på sitt eget sätt. Häng inte över honom som en hök, kritisera inte hans sätt att sätta på blöja och välja kläder. Alla gör på sitt eget sätt, hans är inte sämre än ditt.
 
Uppmuntra hans initiativ. Vill han snickra ihop en mobil till barnet och hänga i taket så gärna (även om du anser sådana vara det fulaste som finns). Det är hans sätt att visa kärlek.
 
Var generös. Bara för att du ammar på natten betyder det inte att han måste sitta bredvid och titta på. Ammande mammor sägs också ha en bättre, mer effektiv sömn – så det är inte konstigt om du är pigg trots fem amningar per natt, medan han är dödstrött trots att han inte behövt gå upp en enda gång. Låt honom sova. För älskare av millimeterrättvisa säger jag bara »sovmorgon «. Han får helt enkelt »betala igen« senare. Tids nog förstår du vad jag menar.
 

Ta samlivet i er egen takt

Nyblivna föräldrar inser sällan att rätt vad det är har den hjälplösa lilla fågelungen svällt upp till en uppfordrande sexmånaders knubbis, som drar ner dukar från bordet så det står härliga till och som älskar att äta upp dagstidningen innan någon ens har hunnit tänka på att läsa den. Och var är då de första skälvande ögonblicken i det nya livet? Ett minne blott.
 
Därför tycker jag personligen att det där med samliv, det behöver man inte ha så förtvivlat bråttom med direkt efter att barnet är fött. Det gäller att våga lita på sina instinkter. Min barnmorska Cayenne Ekjordh säger att det kan ta mellan ett och två år innan en kvinna som fött barn får tillbaka sin gamla vanliga sexlust. Enligt en dansk undersökning så är också tiden som man am- mar den mest asexuella tiden i livet. I undersökningen fick ett antal män lukta på olika kvinnotrosor. Det var trosor som burits under mens och under vardag, och det var trosor som burits av ammande kvinnor. Männen älskade alla trosorna – utom amningstrosorna, som de tyckte luktade avtändande. Det är mycket intressant.
 
Den nyförlösta kvinnokroppen är inställd på ett icke-sexuellt leverne. Alla de som vill ha sex är bara att gratulera. Men de flesta vill det inte. Det är ingen fara. Lusten kan få ta semester under en lång tid framöver.
En förlossning är en hormonell tornado i kroppen. Känner du dig som en femme fatale är det bara att köra på. Men identifierar du dig mer med en urlakad, mjölkläckande inte särskilt sexig koloss (tillsammans med cirka 99 procent av alla nyblivna mammor) så kan du med gott samvete lägga samlivet, i alla fall det mest erotiska, på hyllan. Det räcker med pussar, smek, klappar på kinden och komplimanger typ »vad duktig du är på att torka kräks« och »jag älskar dig, världens bästa pappa«.
 

Lust före förlossningen– olust efter

Många är oförberedda på att sex inte längre känns lika intressant när barnet är fött. Det är bra att bli medveten om att sexlusten pendlar under hela livet. Ibland känns det mer, ibland mindre. Ibland vill man, ibland vill man inte.
Att många kvinnor upplever ökad lust under graviditeten beror på att blodvolymen i kroppen ökar med 30 procent. Därmed fylls även könsorganen på med blod och blir mer känsliga för beröring. Man blir mer östrogenhormonell och det kan även märkas på att man får fler och mer intensiva orgasmer.
 

Som oskuld på nytt

Ringrostig. Som oskuld på nytt. Osäker. Rädd. Så beskriver en del nyblivna mammor hur det känns att dra igång sexlivet igen efter förlossningen. Det är ovant och känns inte särskilt naturligt och framför allt – tänk om det gör ont? Tänk om de nyss läkta såren slits upp och allt blir taffligt och oskönt?
 
Man får noja för att den förändrade kroppen ska se konstig ut. Magen som inte hunnit dra ihop sig och extrakilon som finns kvar spär på känslan av att man inte riktigt känner sig hemma i sin nya efter-bebis-kropp. Och så är det som sagt det där med lusten. Den som inte riktigt vill infinna sig. Måste man alls vilja ha sex? Någonsin igen?
 
Lugn, det är vanligt att ha sådana känslor. Tyvärr har vi i dag kravet på oss att det helst inte ska märkas, vare sig kroppsligt eller känslomässigt, att vi genomgått den stora förändringen det innebär att föda barn. Både hormonellt och psykiskt är det ju en enorm omvälvning – konstigt vore om det inte märktes på sexlivet och förhållandet.
 
Dessutom ställs alla de praktiska förutsättningarna på ända när bebisen kommer. Plötsligt får man inte sova när man är trött, en liten diktator skriker vid alla omöjliga tider på dygnet, brösten gör ont och det liv man varit van vid är borta. Klart att även ens attityd till sex förändras – i alla fall under en övergångsperiod.
 

10 kom-igång-tips

  • Kom ihåg att det tar nästan ett år för kvinnokroppen att bli »normal« igen efter en förlossning! Ha inte för höga krav på sexlivet.
  • Lusten och tilliten grundläggs långt innan man ligger i sängen – slösa med komplimanger och ge uppskattning i massor till varandra.
  • Det kanske inte blir helt perfekt när ni har sex första gången efter förlossningen.
  • Mjukstarta. Ge varandra närhet och ömhet – men känn inte tvånget att köra för hårt. Kramar, kyssar och lättare beröring är bra att börja med för att väcka lusten.
  • Strunta i penetrerande samlag i början. Är du osäker på hur det ska kännas efter att du fött – ge dig lite mer tid!
  • Hångla, mys och pilla. Smek och oralsex duger utmärkt.
  • Kör på lite smått även om lusten uteblir. Lusten kan slumra djupt efter att man fött barn – ibland får man försöka väcka den aktivt. Vilket man kan göra genom att skapa erotisk stämning.
  • Bjud gärna varandra på sex! Sex måste inte vara ömsesidigt. En snabb smekning kan betyda mycket, och ger lite av närheten tillbaka.
  • Glidmedel – för alla dem som trots allt gärna vill ha samlag! Glidmedel är toppen och räddar ledsna slemhinnor på ett förträffligt sätt.
  • Låt varandra sova ut! Kräv inte millimeterrättvisa – var generösa mot varandra. Det lönar sig i relationen och i sexlivet. Boken finns att köpa på Bokus här!

Har du och din partner inte haft sex på lääänge och undrar vad det egentligen beror på? Då borde ni ta en titt i videon.