Sex första året efter förlossningen

Sex första året efter förlossningen

Den nyförlösta kvinnokroppen är under cirka ett år efter förlossningen inställd på ett sexuellt leverne. Många vill inte och det är ingen fara. Lusten kan få ta semester under en lång tid framöver och när ni är redo igen, kan ni ta hjälp av dessa råd!
 
Knappt har ni fått in snitsen på att byta blöjor med bravur, kommit igång med föräldraskapet och kanske till och med sovit fem timmar i sträck på nätterna. Rätt som det är inser någon av er att det är dags att hitta tillbaka till varandra nu när familjen har utökats ytterligare. Men hur gör man egentligen? 
 
För många par kan relationen bli prövad när de har skaffat barn. Den kan bli lika bra som tidigare, den kan bli en katastrof eller så kan den bli bättre. Men exakt som den var tidigare blir den nästan aldrig. 
 

Ta samlivet i er egen takt

Nyblivna föräldrar inser sällan att rätt som det är har den hjälplösa lilla fågelungen utvecklats till en livlig sexmånaders bebis som drar ner dukar från bordet och älskar att äta upp dagstidningen. Men vad hände med samlivet? Lugn, man behöver inte ha bråttom eller stressa fram det efter att man har fött barn. Det kan ta mellan ett till två år innan en kvinna som fött barn får tillbaka sin gamla sexlust eftersom att en förlossning är som en hormonell tornado i kroppen.
 

Lust före förlossningen – olust efter

Många är oförberedda på att sex inte längre känns lika intressant när barnet är fött. Det är bra att bli medveten om att sexlusten pendlar under hela livet. Ibland känns det mer, ibland mindre. Ibland vill man, ibland vill man inte.
 
Att många kvinnor upplever ökad lust under graviditeten beror på att blodvolymen i kroppen ökar med cirka 30 procent. Därmed fylls även könsorganen på med blod och blir mer känsliga för beröring. Man blir mer östrogenhormonell och det kan även märkas på att man får fler och mer intensiva orgasmer.
 

7 kom-igång-tips

  • Kom ihåg att det tar nästan ett år för kvinnokroppen att bli återställd igen efter en förlossning! Ha inte för höga krav på sexlivet.
  • Lusten och tilliten grundläggs långt innan man ligger i sängen – slösa med komplimanger och ge uppskattning i massor till varandra.
  • Det kanske inte blir helt perfekt när ni har sex första gången efter förlossningen. 
  • Mjukstarta. Ge varandra närhet och ömhet – men känn inte tvånget att köra för hårt. Kramar, kyssar och lättare beröring är bra att börja med för att väcka lusten.
  • Är du osäker på hur det ska kännas efter att du fött – ge dig lite mer tid!
  • Lusten kan slumra djupt efter att man fött barn – ibland får man försöka väcka den aktivt. 
  • Låt varandra sova ut! Kräv inte millimeterrättvisa – var generösa mot varandra. Det lönar sig i relationen och i sexlivet. 

 

Foto: John Warner/Shutterstock.com

Källa: Vårdguiden.se

 

LÄS ÄVEN: Kroppen efter förlossninge  15 symptom vi inte pratar om 

Nike air jordan Sneakers | adidas Yeezy Boost 350