Annons:
Sex månader lagom ålder att introducera mjölk

Sex månader lagom ålder att introducera mjölk

När ska barn börja dricka mjölk? På Mjölkfrämjandet får vi ofta frågor om servering av mjölk till små barn. Och det bästa är en stegvis introduktion.
 
Vid sex månaders ålder kan man börja introducera mjölk i barnets kost för att i slutet av barnets första år (cirka 10–12 månader) och fram till och med att barnet är två år börja använda mjölk som måltidsdryck. Den mjölk som rekommenderas enligt Livsmedelsverket är lättmjölk.
– På Mjölkfrämjandet anser vi dock att det viktigaste är att man ger barnen mjölk som är berikad med vitamin D. Det är alla de magra mjölksorterna, det vill säga mellanmjölk, lättmjölk och minimjölk, säger Maja Nordström, livsmedelsagronom på Mjölkfrämjandet. 
 
I samband med att man börjar ge barnet smakportioner kan barnet också få smaka på små mängder mjölk, exempelvis en skvätt på gröten eller i mosad potatis. Det är bra att vänja barnet vid smaken av mjölk precis som man vänjer barnet vid andra smaker.
– Anledningen till att man bör vänta med att introducera mjölk som måltidsdryck tills barnet är 10–12 månader är mjölkens låga innehåll av järn. Många barn tycker om mjölk och kan därför dricka sig mätta på mjölk. Mjölk är ett näringsrikt livsmedel men innehåller inte järn, och eftersom små barn har svårt att få i sig tillräckligt med järn ska inte mjölken få för dominerande plats i barnets kost.
Det är viktigt att se till att barnen får i sig järnrika livsmedel. Det är också viktigt att inte vänta för länge med att introducera mjölken som en naturlig del av barnets kost eftersom den är en trygg källa till vitaminer och mineraler som är viktigt för barnet under hela uppväxten. 
 
Livsmedelsverkets rekommendationer säger att barn över två år och vuxna bör få i sig en halv liter nyckelhålsmärkta mjölkprodukter varje dag. Om rekommendationen om dagligt intag uppfylls har barn fått i sig 100 procent av det dagliga intaget av kalcium, vitamin B12, riboflavin och fosfor som Livsmedelsverket rekommenderar.
– Mjölk skall förstås inte ersätta annan mat. Ju mer varierat man äter, desto bättre är det för näringsbalansen. Kroppen behöver allsidigt sammansatt kost, säger Maja Nordström.
 
Text: Maja Nordström, Mjölkfrämjandet
Annons