Ska du hålla tal? Tänk på det här!

Ska du hålla tal? Tänk på det här!

Att hålla tal är något man antingen älskar eller hatar, men oavsett så finns det tillfällen när man nästan måste hålla tal, som till exempel när ens barn gifter sig. Men hur skriver man egentligen ett bra tal?

Retorikens grundpelare

Ett tal behöver inte vara långt för att vara bra, kvalitet framför kvantitet! Inom retoriken kallas de tre grundpelarna för ett bra tal för ethos, logos, pathos. Dessa tre ska man försöka få med i ett tal, enligt experterna. Vi förklarar dem kortfattat här nedan.

Ethos 

Ethos andlar om att vara trovärdig gentemot de som lyssnar, det kan vara genom att visa att man är nära den man håller tal till. Exempel: en mammas tal till sin dotter som gifter sig blir nästan automatiskt kärleksfullt med tanke på deras relation till varandra.


Logos 

Logos handlar om fakta och förnuft och hänvisa till hänvisa till trovärdiga argument. Exempel: om en person säger sig ha känt personen hen håller tal till i 20 år, när de i själva verket känt varandra i 5 år kommer inte talet bli särskilt trovärdigt för de som lyssnar.


Pathos

Pathos, som är den sista pelaren, handlar om den känsla som förmedlas i talet. Exempel: en person håller ett tal till sin partner på bröllopet. Talet innehåller mycket känslor och ord som ”jag älskar dig”, men om personen säger orden likt en robot försvinner den kärleksfulla känslan som talet egentligen kunnat ha.

Läs också: Hålla bröllopstal? 4 tips för att imponera på brudparet

Självklart kan du skriva ett bra tal utan att behöva fundera på dessa tre "grundpelare". I ett tal är det bra att vara personlig, men talet får inte bli för internt, tänk på att alla ska kunna förstå och relatera till det även om det riktar sig till en specifik person. Berättar du om särskilda händelser du och personen i fråga varit med om kan du försöka få med personens främsta egenskaper, sådana som alla kan känna igen. Då kan de relatera till det och kanske koppla det till sina egna minnen med personen.

Skriva tal? Tips från läsarna

I vårt forum finns flera trådar om bröllopstal som kan inspirera dig i ditt talskrivande, och är du själv en expert på tal får du gärna skriva dina bästa tips där! Här är några av trådarna om bröllopstal:

Coolt bröllopstal
Vad är ok att ha med i bröllopstal?
Bröllopstal
Roliga idéer till bröllopstal?
Så nailar du bröllopstalet

Artikelbild: Unsplash