Barn

Skärmtid barn ipad skärmar iphone

Skärmtid hos barnen - vad gäller?

Många föräldrar är oroliga för att deras barn sitter för mycket framför skärmar, speciellt de yngre barnen. Det är dock svårt att sätta en gräns på hur många timmar som är rimligt, och det finns ingen direkt vetenskaplig forskning som tyder på att det är skadligt för små barn att sitta framför en skärm.

Den äldre generationen är generellt fortfarande lite ”rädda” för skärmar, medan barn i tonåren har en annan syn och är uppväxta med en skärm på ett annat sätt. Därför kan det bli stora motsättningar mellan föräldrar och barn, då ungdomar idag använder skärmar till mycket mer än bara spel och underhållning.

När det kommer till små barn finns det ingen forskning som skulle tyda på att skärmanvändning är skadligt för hjärnans utveckling. Den amerikanska barnläkarföreningen hade tidigare satt en gräns där barn under två år inte bör använda skärmar. Nu har denna ”regel” luckrats upp och är mer flexibel, och de menar att man kan introducera skärmar innan 2 års ålder; så länge innehållet är lugnt och användandet sker tillsammans med en förälder. Det kan till exempel vara ett bra sätt för barnen att lära sig nya ord.

LÄS ÄVEN: Edutainment - lärande och kul på samma gång

Grundregeln är att se till hur barnet verkar må. Försakas andra aktiviteter, mat och sömn för att kunna sitta framför skärmen bör man se över om det rör sig som ett slags beroende. Har barnen till exempel slutat att ägna sig åt saker de brukade tycka var roligt för att istället sitta vid skärmen? Detta är endast i extrema fall och är inte speciellt vanligt hos yngre barn.

Skärmanvändning har en särskild risk till skillnad från andra aktiviteter då det finns fler beroendeframkallande inslag, exempelvis vissa spel. Troligtvis kommer en diagnos komma för både vuxna och barn komma inom kort, där man talar om just ett ”skärmberoende”.

Men vad ska man göra när barnet blir uttråkat då ipaden plockas bort? Först och främst; räkna med protester. Barnen kommer bli frustrerade till en början, men försök att få in begränsningarna på ett bra sätt. Gör exempelvis upp ett schema där vissa dagar eller klockslag är skärmfria. Första dagen lär bli lite kämpig, men försök att hålla ut.

Till sist; barn gör som vi gör. Studier visar att det finns ett samband mellan hur mycket tid föräldrar ägnar åt skärmar, så gör även barnen det. När ni för in regler, lägg även själva bort skärmen och gör något tillsammans istället!

Källa: Nyhetsmorgon

LÄS ÄVEN: Test! Hitta ditt barns favoritprogram

Powered by Labrador CMS