Skepp ohoj baby - 7 tips för familjer på sjön

Skepp ohoj baby - 7 tips för familjer på sjön

Under våren och sommaren har efterfrågan på båtar ökat lavinartat. När vi inte kan åka utomlands drar vi till sjöss. Vi har gjort liten checklista till både nyblivna och erfarna familjer med båt.

 

1. Safety first

Flytväst till alla familjemedlemmar är ett måste. Den ska vara på hela båtresan och även på bryggor och klippor.

 

2. Bunkra upp

Se till att lada upp ordentligt med mat, snacks, dryck och godsaker. Låt inte det begränsa hur länge ni vill vara ute. Ta även med filtar för trötta barn som tar en tupplur i ruffen, varma tröjor, extrakläder och regnkläder.

 

3. Förberedd er rutt

Sätt er ner kvällen innan och staka ut er rutt på sjökortet. Bestäm var ni ska lägga till och planera för era måltider.

 

4. Håll avstånd

En fras vi har läst alltför många gånger i år  men den gäller även på sjön. Ur ett säkerhetsperspektiv och även av respekt för dina båtgrananr som förmodligen vill njuta av ett glas vin i solnedgången utan ackompanjemanget av dina barn.

 

5. Lägg till ofta och länge

Välj ett par timmar på stranden eller på en solig klippa framför en lång resa. Barn tröttnar snabbt på att sitta stilla och upplevelserna blir större och fler ju oftare ni stannar.

 

6. Aktivera barnen ombord

Ta för vana att packa ner pennor och papper, kritor och pyssel. Till de lite större barnen är en håv och ett fiskespö alltid kul att ha med. 

 

7. Lämna barnens ipads och telefoner hemma

Varför inte ta tillfället i akt och ta en skärmfri dag? Protesterna kommer givetvis hagla men du kommer bli förvånad över hur snabbt de gillar läget.