Det här är skillnaden mellan magsjuka och vinterkräksjuka

Det här är skillnaden mellan magsjuka och vinterkräksjuka

Säsongen är här! Och då menar vi inte nya avsnitt av Vår tid är nu, utan den lite tråkigare säsongen för vinterkräksjukan.

Men hur vet du att du eller barnen blivit smittade (förutom det uppenbara) av vinterkräksjuka och inte en vanlig magbakterie?

Vi reder ut skillnaden mellan magsjuka och vinterkräksjuka här:

 

Virus vs bakterie

Vinterkräksjukan orsakas enbart av virus, vanligtvis caliciviruset, och aldrig av bakterier som orsakar magsjuka i form av exempelvis matförgiftning. Den vanligaste bakterien som orsakar magsjuka heter campylobakter.

 

Smitta

Magsjuka från bakterier orsakas av mat eller dryck som är förorenad, som du har fått i dig eller hanterat på något sätt. Magsjuka som orsakas av virus, som vinterkräksjukan, smittar oftast genom kontakt människor emellan. Det är därför vanligt att flera personer insjuknar samtidigt i till exempel en förskoleklass, på jobbet eller i familjen.

 

LÄS ÄVEN: Årets första fall av vinterkräksjukan har registrerats hos Folkhälsomyndigheten

 

Symptom

Vinterkräksjukan insjuknas du i väldigt hastigt och plötsligt, till skillnad från annan magsjuka där det kan dröja flera timmar efter att du fått i dig bakterien till att du blir sjuk.

Både när du har vinterkräksjukan och bakteriell magsjuka kan du förutom kräkningar och diarré, även få influensaliknande symptom, som feber, ont i kroppen och huvudvärk.

 

Restisens

Cirkaa 20 til 30 procent av befolkningen har en genetisk resistens mot det vanligaste viruset som orsakar vinterkräksjukan. Det behöver däremot inte innebära att du inte kan bli smittad av andra virus som ingår i samma ”familj”. Du kan däremot aldrig vara resistent mot bakterier som kan orsaka magsjuka.

 

Behandling

Magsjuka och vinterkräksjuka håller i sig i 1 till 3 dygn, och går sedan över av sig själv. Det är endast aktuellt att uppsöka vård om du eller den sjuke personen till exempel lider av vätskebrist, har hög feber, blod i avföringen eller är väldigt utmattad och svag. Då Caliciviruset är extremt smittsamt undanbedes sjuka personer att besöka vårdcentraler och akuten då de kan smitta andra patienter. 

 

Källor: 1177.se, metro.se, magsjuka.se

LÄS ÄVEN: Nu är vinterkräksjukan här. Så underviker du att smittas!

Foto: Shutterstock

Se i videon nedan: Blir du sjuk när du tränar? 5 knep som håller dig frisk på gymmet