Skoj i badet

Skoj i badet

Ibland kan ditt barn sätta sig på tvären när det är dags att bada. Här kommer några tips i samarbete med Neutral för att göra badet till en roligare aktiveitet.
 
Hitta rätt temperatur.
När man badar barnen är det viktigt att vattnet varken är för varmt eller för kallt. Vattnet måste vara ca 37 grader C. Du kan mäta temperaturen med en termometer eller så kan du känna dig fram med handleden eller armbågen. 
 
Gör duschen till en rolig lek
Det är inte alla barn som gillar att få vatten i håret, och ofta skriker och gråter de när man tvättar dem. Försök göra badet till nånting roligt genom att hålla barnet sysselsatt med lekar eller prat.
 
Att tvätta ansiktet
Orsaken till att barn ogillar att tvätta ansiktet är ofta att de är rädda för att få vatten i ögonen. Därför kan det vara bra att låta barnen vänja sig vid att själva skölja ansiktet i duschen. Det kan göra badandet mycket smidigare.
 

Babyshampo

Schampo fritt från irriterande ämnen för bebisars känsliga hud. 0% Paraben, 0% färgämnen, 0% parfym

Läs mer om Neutrals babyshampo här »

Gör en tvättfisk 
Gör badet till en lek och låt barnet hjälpa till. Gör en bläckfisk av handdukar – en riktig tvättfisk. Ta två handdukar och ett gummiband. Rulla ihop den ena till en boll och snurra den andra runt den. Fäst bollen i handduken genom att knyta gummibandet runt den.
 
Gör badstunden rolig
Folk har olika åsikter om hur ofta man bör tvätta bebisar. Det viktiga att komma ihåg är att man gör det till en behaglig upplevelse för barnet redan från början om man har rätt temperatur på vattnet och i badrummet, mjuka handdukar, behaglig musik och om mamma och pappa är avspända. 
 
Lek med bubblor
Barn älskar såpbubblor i vattnet – och ännu mer om de får ha tvålen i badet. Undvik att använda tvål som innehåller parfym och parabener. Dessa ämnen kan irritera huden och ger allergier.
 
Var försiktig med användningen av schampo
Små barn har mycket fint hår, så det räcker att bara tvätta det med vatten. Ju mer hår, desto viktigare är det att tvätta det med schampo. Kom ihåg att använda ett schampo utan tillsatser som parfym, parabener eller färgämnen. Tvätta håret en till två gånger i veckan eller så ofta det behövs.
 
Håll huden mjuk
Det är viktigt att ge näring till barnets hud. När barnen är mycket små är det en bra idé att hälla några droppar babyolja i vattnet, eftersom vatten kan torka ut huden. Klappa huden torr efter badet i stället för att torka den. När barnet blir större kan man återfukta huden med en bra lotion. Kom ihåg att använda produkter utan parfym, parabener eller färgämnen.
 
Borsta tänderna tillsammans med ditt barn
Många småbarn ogillar att borsta tänderna. Det är viktigt att göra tandborstningen till en rolig vana redan när de får sin första uppsättning tänder. Visa ditt barn att du älskar att borsta tänderna och låt honom/henne försöka borsta tänderna själv. Gör det till en lek där varje tand får sitt eget namn och blir en vän som barnet kan ta hand om och hålla ren och fri från bakterier.
 
Klippa naglar
Det är viktigt att klippa barnens naglar ofta så att de inte spricker eller bryts. Barnen kan tycka det är kul att få naglarna klippta om man till exempel hittar på en sång om en nagel som gillar att bli klippt eller om en favoritnalle som måste få sina naglar klippta. Du kan också klippa naglarna på barnet när han/hon sover.