Skolavslutning i kyrkan - ja eller nej?

Skolavslutning i kyrkan - ja eller nej?

Förr var skolavslutningarna ofta förknippade med kyrka och psalmer, något som inte är lika självklart idag. 

Trots det är psalm nummer 199 den vanligaste sommarsången på skolavslutningarna runt om i landet. Vi pratar självklart om "Den blomstertid nu kommer", vilken är ett närmast heligt inslag i skolavslutningsprocedurerna, oavsett om den sjungs i en kyrka eller ej. 

Vi ställde frågan "Skolavslutning i kyrkan - ja eller nej?" på vår Facebook-sida, och fick in över tusen svar. Hela 85% svarade JA på frågan! Här är några exempel på vad följare har kommenterat i samband med frågan:

"Jag tycker att allt det kyrkliga ska vara frivilligt och inget man ska tvinga på någon, barn som vuxen.

"Absolut JA!! Det är examen 1gång per år, så ser ingen anledning att den traditionen ska sluta. Man behöver inte var "kyrklig" som person bara för art det är avslutning i kyrkan. Själv går jag bara på examen, bröllop, dop, å begravning."

"Jag tycker kyrkan är en trevlig lokal med bra akustik och tak om det är tråkigt väder, i övrigt tycker jag inte att skolavslutningarna behöver innehålla varken psalmer eller kyrkliga tal. Skolan och kristendom går inte hand i hand på samma sätt längre."

"Jag tycker nej då jag inte förknippar en sommaravslutning med någon religion alls . Känns ologiskt ! Visst var det trevligt minns jag . Men man kan ha avslutningar på andra fina sätt :)" 

"Vi har det, dock utan djupare religiösa attribut. Sjöng Den blomstertid och det är ju en psalm, annars inget. Akustiken är ju fantastisk och lokalen rymmer många."

"Är inte religiös och mig kvittar det var barnen har sin avslutning så länge de har trevligt och det kommande lovet är säkert det viktigaste för dom. Personligen tyckte jag dock att det kändes lite extra högtidligt med avslutning i kyrkan när jag var liten."

"Är lärare och tycker att skolavslutning hör hemma i skolan. Vi ska stå för allas lika värde och att alla ska känna sig inkluderade. Kyrkan är en helig plats och kan besökas vid andra tillfällen när man diskuterar religion. Det är ju trots allt Guds hus och inte bara en vacker byggnad. Vi har julavslutning i skolan där eleverna uppträder och det blir en mycket bättre stämning då än av att ingen sjunger på några gamla psalmer och att prästen håller tal."

Att döma av svaren verkar många anse att kyrkan är en stämningsfull och har vackra lokaler som lämpar sig bra för firande och sång, och har mindre att göra med att det är en religiös byggnad. 

 

LÄS ÄVEN: Ger ni egna presenter till lärarna - ja eller ej?