Hälsa

Solen håller dig frisk

Solen håller dig frisk

Modern forskning visar att solen är vår vän; hälsobringare och inte hälsofara. Nu visar en internationell forskarrapport att ett ökat intag av vitamin D – där solen är den viktigaste källan – skulle ge bättre folkhälsa.

LÄS ÄVEN: Vad beror aprilvädret på?

Mycket talar för att de svenska solråden delvis är föråldrade om man får tro delar av den senaste solforskningen.

– Våra undersökningsresultat borde ses som en väckarklocka för både hälsovårdsmyndigheter och politiker; de borde lära känna de positiva hälsoeffekterna av D-vitamin bättre, säger William B. Grant som ledde sammanställningen av studien. Han fortsätter:

– Tillräckligt med D-vitamin är ett billigt sätt att förebygga sjukdomar och – en omständighet många uppskattar – kräver ingen omställning i livsstil eller matvanor.

Mest effekt ger mer solljus på allvarliga och spridda sjukdomar som cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, benskörhet, imflammationer i luftvägarna samt den dentala sektorn med problem som tandlossning enligt studien. Forskargruppen har baserat sina beräkningar på den senaste forskningen och sol och D-vitamin.

Enligt forskarna i studien är människan anpassad för att få 80 % av sitt behov D-vitamin från solen. Studien är baserad på data från 17 länder i norra, västra och södra Europa, bl a Danmark, Finland, Storbritannien, Österrike, Frankrike, Italien och Tyskland.

Skönaste hälsotipsen under vår och sommar:

1. Sitt en stund i solen och bara njut varje dag

2. Är det mulet? Sitt ute en stund i alla fall

3. Hoppa över solglasögonen när det går

4. Använd lagom med solksydd

5. En lugn lunchpromenad om dagen

Svensk vårsol

Under våren i Sverige blir det rusning till parker, uteserveringar - och efter solskyddsprodukter, som säljer mer ju mer solen skiner, enligt statistik från Apoteket. Många undrar vilka produkter man ska välja och vad de innehåller.

- Sambandet mellan vädret och försäljningen av solskyddsprodukter är lika tydligt som det för resor eller glass. Svenskarna har lärt sig att det är viktigt att skydda sig när man vistas i solen, framför allt utomlands, men visa slarvar fortfarande hemma i Sverige, säger Monica Brandter, kategorichef på Apoteket AB.

Solstrålningen är en förutsättning för att vi ska kunna leva här på jorden. Men för mycket sol kan leda till brännskador på huden och ökad risk för hudcancer. Det gäller att skydda huden när man njuter av solens värme och ljus. Många tycker dock att det är svårt att veta vilken produkt man ska använda. En tumregel är att välja solskydd efter din hudtyp, var du ska vara och vad du ska göra i solen.

- Kräm är bra till ansikte, flint och axlar som lätt blir brända i början av säsongen. Ett stift med hög faktor passar till läppar, öron och näsa i skidbacken eller till sjöss. För kroppen kan man välja lotion eller spray. Annars kan man ha täckande kläder eller att vistas i skuggan. Men lever man, som vi, i mörker halva året är det svårt att hålla sig i från solen när den visar sig, säger Monica Brandter.

Innehållet i solskyddsprodukterna har på senare tid debatterats en hel del. De ämnen som ingår i Apotekets produkter är alla kontrollerade och godkända. Zinkoxid är inte längre tillåtet och förekommer inte i solskyddsprodukter. De parabener som förekommer som konserveringsmedel är väl beprövade och godkända både i EU och i Sverige.

Text: Malin Juell www.sunlightresearchforum.eu, Apoteket

Powered by Labrador CMS