Barn

Sommarakuten

Nu är det härliga sommarlovet här med sol och bad, barfotaspring och saftkalas. Och rödbrända näsor, skrubbsår och getingstick... Sofie Andrée, barn- och ungdomssjuksköterska hos föräldraföreningen Syster Stork, packar förbandslådan åt oss och ger tips och råd.

Solskydd

Solkrämer finns i massor. Vill man ha en mer naturlig variant kan man välja Urtekrams "Plant based Sun Lotion", som inte innehåller för huden onaturliga ämnen som paraffin, vaselin och mineraloljor utan är baserad på icke-manipulerade ingredienser. På hälsokost finns Dr. Donsbach sollotion, även för barn. I och med att vårt ozonskikt är förtunnat bränner solen än mer. Det allra bästa solskyddet är tunna sommarkläder som t-shirt (ibland med lång ärm), tunna sommarbyxor och solhatt eller keps. Solhatt är mycket viktigt både mot solsting och brännskador. Solglasögon finns numera i alla storlekar och känns skönt då solen är stark. Det allra bästa är att ha dyra polaroidglasögon, men "mackglasögon" är bättre än att vara utan. Om man skyddar barnen på ett bra sätt i solen räcker det med dem.

Under heta sommardagar är det klokt att vara inomhus mitt på dagen då solen bränner som hetast. Utomhus är det viktigt att vara i skuggan, speciellt för små barn och bebisar.

Det är också viktigt att barnen får i sig dryck, gärna kolhydratrik dryck som saft och nyponsoppa. Vatten är bra både att dricka och bada i.

Huvudet skall skyddas mot överhettning, så kallat solsting. Det är svårt att säga hur just ditt barn reagerar på solsting så förebygg överhettning istället genom att alltid se till att barnet har solhatt eller keps.

Brännskador

Smörj in med aloejuice så fort du kan. Aloejuice har en snabb effekt som gör att brännskadan snabbt läker. Den lindrar också svedan. Weleda har en essens som är mycket bra vid brännskador. Den heter Arnika-Urticaessens och har ett stort användningsområde. Vid solbränna baddar man med utspädd essens (40 droppar i 1 dl vatten), låter det torka och lägger sedan på Arnika-Urticagele som blir som en extra hud. Yoghurt är ett bra alternativ till kylbalsam eftersom den kyler, men den läker inga brännskador.

Sår

Det är alltid viktigt att göra rent sår. Tvätta först dina egna händer så att de är helt rena. Tvätta sedan såret. Vatten går bra men om du ammar är bröstmjölk bättre eftersom den är naturligt ren, desinficerande och läkande. Det är viktigt att få bort stickor, taggar och smuts. Är såret mycket smutsigt kan du först spola det under rinnande kallt eller ljummet vatten.

För rengöring av smutsiga och infekterade sår rekommenderas Calendulaessens som är antiseptisk (bakteriedödande). Blanda då i 20 droppar essens i 1 dl vatten. (Calendulaessens kan inhandlas på Weleda och i vissa hälsokostaffärer.) Lägg sedan på ett luftigt förband t.ex kompress och gasbinda. Har du ett skärsår kan det vara bra att tejpa ihop sårkanterna med kirurgtejp som finns att inhandla på apotek.

För att få ett skrubbsår rent kan du använda en steril tandborste. Innan du rengör kan du bedöva med Xylocain bedövningssalva som finns på apoteket. Byt förband högst 1-2 gånger/dag så länge det blöder. Byt inte för ofta eftersom det kan irritera och fördröja sårläkningen. Om förbandet fastnat i såret kan du blöta förbandet med Calendulalösningen, bröstmjölk eller vanligt vatten för att det inte ska göra så ont att lossa. Efter något dygn kan du övergå från Calendulalösningen till Calendulasalva, som hjälper till att bygga upp ny hud, om du anser att det behövs. Kallpressad vegetabilisk olja är ett annat alternativ som lindrar och läker.

Stelkramp

Sår läks bättre om de luftas, och dessutom dör eventuella stelkrampsbakterier snabbare då. Risken för stelkramp är mycket liten om såret rengörs ordentligt och luftas. Om ditt barn råkat ut för en större skada och ni söker vård ges alltid en stelkrampsspruta i förebyggande syfte. Stoppa inte en blödning i onödan. Om såret blöder kan eventuella stelkrampsbakterier rensas ut.

Insektssting, bi- och getingstick

Dessa stick orsakar oftast bara lokala besvär som svullnad, sveda och klåda. Barnet kan också reagera med illamående, matthet, svullna läppar och ögon, utslag och andningsbesvär om det utsatts för många stick på samma gång eller är allergisk mot dessa stick. Bi- och geting stick kräver sällan läkarvård, men om barnets allmäntillstånd är påverkat eller om barnet råkat ut för många stick är det bra att ta kontakt med läkare.

Bröstmjölk kan du ta på direkt, den dämpar kliandet. Om du har Arnika-Urticaessens hemma kan du droppa på outspädd sådan direkt på sticket. Lägg sedan på ett omslag med utspädd essens vilket lindrar klådan, svullnaden och svedan.

Vätskebehov hos småbarn

Tänk på att vätskebehovet varierar från barn till barn och beror på kroppsvikt etc. Om det är varmt och barnet har feber behöver det dricka mer. Det viktiga är som sagt att kontrollera att barnet kissar så att det ej torkat ut.

Barn mellan 1-6 månaders ålder behöver 7-12 dl per dygn

Barn mellan 6-12 månaders ålder behöver 9-12 dl per dygn

Barn mellan 1-2 års ålder behöver 10-13 dl per dygn

Ormbett

Huggormsbett gör ont och medför kraftig svullnad. Då är det viktigt att du kan bevara ditt lugn och försöker lugna barnet. Barnet ska vila med den bitna delen så stilla som möjligt, för att undvika att giftet sprider sig. Bettstället ska inte röras. Kontakta läkare eller sjukhus så snabbt som möjligt. Det är viktigt att förebygga ormbett, vilket man kan göra genom att lära barnen att ha gummistövlar på sig i högt gräs, och att aldrig ta i ormar.

Magsjuka

Det är jobbigt att ha magsjuka, speciellt under sommaren och i semester tider. Den drabbar ju oftast hela familjen. Om barnet både kräks och har diarré förlorar barnet vätska ganska snabbt. Det är då viktigt att få i barnet vätska. Om barnet har feber är det ännu viktigare att det får i sig dryck. Att amma är det allra bästa eftersom bröstmjölken är direkt anpassad till barnet. Ha barnet vid bröstet så mycket som möjligt. Om barnet inte ammas är det bra att ge teskedsvis av vätska. Ge små mängder ofta. Kolla att barnet kissar så att det ej torkat ut.

Du kan göra hemlagad vätskeersättning så här:

1 liter kokt vatten

5 tsk socker

1-2 krm salt

eventuellt lite örtte, t.ex. fänkål som är kramplösande eller kamomill som är lugnande

Du kan också köpa Sempers vätskeersättning som finns på apoteket.

Då magsjukan avtar kan du första dygnet ge flytande föda för att sedan försiktigt övergå till fast föda. Börja med örtte, risavkok eller havreavkok med lite salt i. Potatismos är en bra rätt, som brukar fungera efter de allra värsta dagarna. Du kan också erbjuda rårivet äpple som oxiderat (blivit brunt). Det är bra vid illamående. Mot diarré kan du ge morotsavkok på morötter som kokats länge, och sedan mosa morötterna och ge med sked.

Tänk på att det brukar gå bättre med hårt bröd än mjukt, och att mesost eller messmör är lättare att smälta än vanlig ost. Kroppen behöver kolhydrater, socker och salt. Ta det lugnt med fett och proteiner så länge magsjukan håller i sig.

Fästingar

Fästingar finns på gräs och låga buskar och tar sig lätt in under kläderna. Ofta sätter de sig i tunnare hudpartier som armhålor och ljumskar. Titta över hela kroppen samtidigt som du varje kväll ger barnmassage med en kallpressad vegetabilisk olja eller med Calendulaolja. Då kan du förena nytta med nöje genom att se över kroppen samtidigt som ni får en skön avslutning på dagen. Det är bra att få bort fästingarna inom ett dygn för att undvika komplikationer som Borrelia.

Ta bort fästingarna genom att med pincett eller fingrarna dra fästingkroppen rakt ut eller genom att vrida den motsols. Det är ingen fara om huvudet blir kvar, det ramlar ut av sig själv som en sårskorpa.

Trevlig sommar!

Text: Sofie Andrée

LÄS ÄVEN: När smittar magsjuka?

Powered by Labrador CMS