Sommarlovshetsen - får du ihop det?

Sommarlovshetsen - får du ihop det?

Livet stannar inte av under sommarlovet. Samhällsservice, som sjukhus och äldreomsorg, måste fungera. Ändå känner varannan förälder press att barnen ska gå så få veckor som möjligt i barnomsorg under sommaren. Det visar Kommunals undersökning.


– Det finns många visstidsanställda och ensamstående föräldrar som inte har något val. De måste arbeta under sommaren. Många av Kommunals medlemmar är anställda inom äldreomsorg och sjukvård. Lantbruket har sin mest intensiva arbetsperiod. Och de som arbetar där måste kunna lämna sina barn i omsorg, utan orimligt långa resor och utan att behöva skämmas, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström.


Kommunals undersökning ”Sommarlovshetsen” visar att fyra av fem förskolor och fritidshem stänger några veckor under sommaren. Var femte förälder har inte fått erbjudande om sommaromsorg när verksamheten är stängd. Det är vanligare i privat och kooperativ verksamhet - där står varannan förälder utan ett erbjudande.


– Förskola och fritidshem ska vara öppet efter föräldrarnas behov. Föräldrarna ska alltid få ett erbjudande om en bra omsorg för barnen av kommunen. Är det inte den ordinarie verksamheten så ska det finnas ett bra alternativ.


Många föräldrar känner press för att de själva vill att barnen ska ha ett långt sommarlov. Den pressen minskar om barnen får känna att de har sommarlov, även när de är på förskola eller fritidshem.


– Det är viktigt att erbjuda lika hög kvalitet på verksamheten sommar som vinter. Vintertid åker man pulka, sommartid borde alla barn få göra sommarutflykter, kanske till och med bada, även om de går på förskolan, säger Annelie Nordström.

 

Vill du läsa rapporten? Surfa in på www.kommunal.se/sommarlovshetsen

Vill du diskutera sommarlovshetsen? Gilla Facebook-gruppen eller twittra med hashtaggen #sommarlovshetsen!