Sommarsimskola med Sean Banan

Sommarsimskola med Sean Banan

Sommarmånaderna bjuder ofta på härliga och roliga bad för barnen. Det är därför viktigt att de lär sig simma och har vattenkunskap. De senaste 100 åren har antalet barn som drunknar minskat drastiskt, men det är fortfarande den vanligaste dödsorsaken bland barn i åldern 1 – 6 år, enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Svenska Livräddningssällskapet och Trygg Hansa tar därför i år hjälp av Sean Banan för att inspirera barn till att vilja lära sig att simma. 
 
Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har antalet barn som drunknar minskat med 90 % de senaste 100 åren, men det är fortfarande den vanligaste dödsorsaken bland barn i åldern 1- 6 år. Svenska Livräddningssällskapet och Trygg Hansa satsar därför extra mycket på sommarsimskolor i år. Simkunnighet ger både dig och ditt barn en trygghet att vistas i och vid vattnet, vilket gör att ni kanske kan njuta mer av de där härliga sommardagarna med sol och bad. Simkunnighet omfattar mer än att bara kunna simma en viss sträcka. Det omfattar också kunskap om de risker som är förknippade med vistelse vid och i vatten, skriver Svenska Livräddningssällskapet. 
 
Simkunnigheten har dock bland unga förbättrats på senare år. Novus har, på uppdrag av Trygg Hansa, i ny undersökning tagit fram siffror som visar att nio av tio barn i åldrarna 5 - 12 år kan simma. Av dessa kan nästan alla barn i åldern 8 - 11 år simma,  medan ett av fyra barn, som är 7 år eller yngre, ännu inte lärt sig simma. Statistiken visar också att vartannat barn i åldrarna 5 - 12 år har lärt sig simma i simskola. Alla har dock inte möjlighet att gå i sommarsimskola, men då finns det möjlighet att under skolterminerna lära sig att simma. I årskurs sex ska alla barn enligt läroplanen vara simkunniga och kunna hantera nödsituationer vid vatten. 
 
Men, som inspiration för att öka intresset för sommarsimskolorna bland barnen har Svenska Livräddningssällskapet och Trygg Hansa tagit hjälp av Sean Banan, en favorit bland många barn. I tre olika filmer kan du följa Sean Banan, som får testa olika stegen som ingår i simskolan: vattenvana, att lära sig simma och livräddning. Det är åttaåriga Theo, som själv gått i sommarsimskola, som visar Sean Banan de olika stegen. 
 
– Jag använder underhållning och humor i allt jag gör för att få ut mina budskap till barn och unga. Filmerna är ett roligt sätt att få fler att vilja gå i sommarsimskola så att de kan känna sig som kungar i vattnet, säger Sean Banan.
 
Titta på filmerna med Sean Banan här
Hitta din närmsta sommarsimskola här
 
Läs mer
Fotokälla: Trygg-Hansa