Annons:
Sommartid – argument för och mot att vi behåller den

Sommartid – argument för och mot att vi behåller den

Den 25 mars i år går vi från sommartid till vintertid. Men det är många som tycker att sommar- och vintertid bör avskaffas helt.

Frågan om sommar- och vintertid diskuteras i EU-parlamentet så en förändring kan vara på gång, men kommer i så fall först att ske 2020.

Därför har vi sommartid  


Redan år 1784 kom förslaget om sommartid i USA av Frankrikeambassadören Benjamin Franklin, men det var först kring första världskriget som det infördes. I Tyskland och Österrike-Ungern infördes sommartid för att minska bränsleförbrukningen, men Sverige var inte sena att haka på trenden trots att även om de inte deltog i kriget. Kritiken från bönderna gjorde dock att första försöket bara blev ettårigt. Tanken på sommartid kom tillbaka med energikrisen på 1970-talet. Till Sverige kom sommartiden 1980 och vi har kvar den ännu idag.


LÄS ÄVEN: Känner du igen denna lilla pojkes trötthet? Hög igenkänning! 
 

Argument för och mot sommartid

Argument för sommartid
- Ljusare på kvällarna. Skillnaden märks mest i början och slutet av sommartiden.
- Ljuset medför lägre elförbrukning.
- Många upplever att de är friskare och piggare under med sommartid.
- Vi rör oss mer och ägnar mer tid åt utomhusaktiviteter, hävdar miljöekonomen Hendrik Wolff vid University of Washington i USA.

Argument mot sommartid 
- Enligt forskning från Karolinska institutet dör 30 personer till följd av den stress som bytet till sommartid medför. På hösten kommer de dödliga hjärtinfarkterna minska med tio fall när vi får sova en timme längre.
- Det är jobbigt att ställa om till sommartid. Värst drabbas de kvällspigga/morgontrötta som måste upp en timme tidigare.
- Det är mörkare på morgnarna. Många djur, som mjölkkor, har svårt med tidsomställningen.
- Fler arbetsplatsolyckor på grund av sömnbrist.
- Missade flyg. Ett antal personer glömmer att ställa om klockan och kommer för sent till sina tåg eller flyg. Andra kommer senare till jobbet.

LÄS ÄVEN: Vintertid - den riktiga tiden? 

 

Annons