Annons:
Spök- eller helgonshelg?

Spök- eller helgonshelg?

I helgen infaller både Halloween och Allhelgona. Och många frågar sig – är det någon skillnad?

Likheten mellan helgdagarna är att båda har uppkommit för att vi ska minnas de döda. I Sverige är det vanligare med Allhelgona efter det är ett firande som har sitt ursprung inom kristendomen. När den uppkom under 800-talet, var det till minne av kyrkans martyrer och helgon. Under 1900-talet blev det sed i Sverige att tända ljus på gravarna under Allhelgonahelgen.

Halloween däremot, även kallad All Hallows Eve. Är en helgdag vi bekantat oss med i amerikanska filmer och tv-serier och firat bara de senaste två decennierna. Det är en keltisk högtid från Irland och Skottland. Halloweenfirandet spreds sig till USA via irländska emigranter och firas alltid den 31 oktober. Högtiden var då mer än höstfest där man firade sommarens slut och den nya årstiden intåg. Eldarna som tändes skulle bland annat skrämma bort häxor och annat trolltyg.

Under båda högtiderna gäller det alltså att reflektera över de som lämnat oss. Och man kan välja att göra detta genom att tända ljus vid en gravplats eller minneslund, att klä ut sig och minnas de döda genom att skoja och skrämmas eller varför inte både och.

Trevlig helg!

Annons