Annons:
Statistik: 85% är positiva till organdonation – men få donerar själva

Statistik: 85% är positiva till organdonation – men få donerar själva

I början av året var väntelistan på organdonationer lång i Sverige, längre än antalet tillgängliga organ. Vi svenskar har en positiv inställning till donation, men trots det så donerar få själva. 
 

Organdonation idag

Varje vecka dör i snitt en person i väntan på organdonation. En av anledningarna till det är att det är en stor brist på organdonatorer i Sverige. I januari i år fanns det en väntelista på 817 organ. Bland dem var det bland annat 38 hjärtan, 685 njurar och 28 lungor  som behövdes.


Svenskarnas inställning till donation

Vi svenskar har en väldigt positiv inställning till organdonation, om man jämför med andra länder. Hela 85 procent av svenskarna är positiva till att donera organ när man dött.  

De senaste åren har det funnits cirka 150 tillgängliga donatorer i Sverige varje år, vilket är cirka 17,12 avlidna donatorer per miljon invånare. Där är vi långt efter globalt sett. I Spanien till exempel finns det 36 donatorer per miljonte invånare, och i Kroatien är siffran 35.  

 

Bli donator

Det är väldigt enkelt att bli donator, och anmälan tar mindre än en minut. Du amäler dig till donationsregistret hos Socialstyrelsen genom att logga in med ditt bank-ID. Sedan kan du välja om det är några organ du inte vill donera, och om du kan tänka dig att donera för både transplantation och andra medicinska ändamål som t.ex. forskning, eller bara transplantaion.

Det är alltså många som väntar på organdonation, och många förväntar sig även att de ska få ta emot organ om de blir sjuka. Men antalet personer som registrerat sig som organdonatorer behöver bli fler.

Har du registrerat dig som donator ännu? Om inte gör det idag hos Socialstyrelsen! 

 

Annons