Allt i hemmet

Stopp i toaletten? Här är quick fix-lösningen som funkar

Nöden har som bekant ingen lag – att vänta på att få en fungerande toalett är ibland inte det bästa alternativet. Där och då behöver du helt enkelt den akuta lösningen. Här får du två genialiska tips som löser stoppet!

Trots att du spolar och spolar och hoppas på att stoppet ska gå bort i toaletten svämmar vattnet över. Till slut är vattnet farligt nära kanten. Där vill man gärna att det stannar.

Oftast kommer stoppet också ganska olägligt – till exempel sent på kvällen eller precis innan gästerna ska komma. Självklart kan du ringa en rörmokare, men oftast är det dyrt och det kan ta tid innan hjälpen kommer. Då är det tur att du kan lösa stoppet själv! Och det bästa är att du inte behöver sticka till affären – för allt du behöver har du redan hemma.

Tips 1: Så här löser du stopp i toaletten med hink och vatten

Om toaletten inte är full med vatten kan du försöka få bort stoppet genom att skapa en tryckvåg. Fyll en hink med vatten. Häll snabbt ner allt vatten från hinken i toaletten från så hög höjd du kan. Har du tur släpper stoppet av trycket som bildas. Om inte, prova nästa tips!

Tips 2: Så här löser du snabbt stopp i toaletten med diskmedel

  • Fyll en stor kastrull med vatten – minst fyra liter.
  • Värm vattnet tills det är hett men inte kokande – då kan det spräcka toaletten sen när man häller i det.
  • Medan vattnet värms upp häller du i minst en deciliter diskmedel i toaletten.
  • När vattnet är upphettat häller du försiktigt ner det i toaletten. Förhoppningsvis ser du redan nu att vattnet och diskmedlet börjar lösa upp stoppet.
  • Vänta cirka 15 minuter och se om stoppet har lösts upp.

Har inget hänt efter 15 minuter så kan du prova att börja om från steg ett igen. Prova även att använda en vaskrensare efter att du haft i diskmedlet och vattnet.

När du ser att vattnet sjunkit undan och stoppet löst upp sig så kan du spola i toaletten.

Anledningen till att det här smarta knepet fungerar är för att diskmedel och hett vatten blir en perfekt kombination. Precis som när du diskar så hjälper de tillsammans åt att lösa upp fett och matrester. Självklart fungerar det på samma sätt med det som fastnat i toaletten.

Så undviker du stopp i toaletten i fortsättningen

Nu när du fått bukt med problemet är det dags att lära sig lite om hur du undviker stoppet tillsvidare!

En toalett ska aldrig användas som sopkorg: det du spolar ner ska vara helt och hållet vattenlösligt. Är det inte det ska de inte spolas ner! Det

Detta ska du inte spola ner i toaletten:

  • Sanitetsprodukter, exempelvis bindor och tamponger
  • Bomullstussar och tops. Kan verka oskyldigt, men bomull kan samlas till en riktigt svårlöst propp.
  • Lagom mängd papper. Framför allt små barn som börjat torka sig själva brukar dundra iväg ordentligt när det kommer till hur mycket toalettpapper de använder. Påminn ditt barn hur lite papper som behövs och hur du använder det på det mest effektiva sättet för att inte behöva ta så mycket papper åt gången. För även pappret kan skapa stopp i toaletten!

Bara sådant som kommer från din egen kropp ska spolas ner i toaletten, ja – bortsett från toalettpappret.

Genom att underhållsspola någon gång då och då ser du till att även papper som inte hängde med i spolningen förra gången får en chans att spolas bort. Även om du inte ser det, så finns det samlat papper och annat i dina rör som behöver lite skjuts på rätt väg.

Varningstecken som visar att du kommer få stopp i toan

Din toalett kan faktiskt börja varna dig om att du har ett problem på intåg. Det vanligaste är att du hör bubblande, kluckande ljud från toaletten efter att du har spolat. Det är ett tecken på att det håller på att skapas ett stopp som förr eller senare kommer behövas professionell hjälp med att få bort.

Ett annat varningstecken är att vattnet helt enkelt redan rinner ner lite långsamt. Du kanske märker att vattnet kämpar ner i omgångar – då betyder det förmodligen att du redan har ett litet stopp som det bara är en tidsfråga innan det blir värre.

LÄS MER:

Undvik swimmer's ear – så rengör du dina AirPods

Så får du bort olika målarfärger från kläder – enkel guide

Powered by Labrador CMS