Annons:
Storleken på barngrupper kan minska

Storleken på barngrupper kan minska

Ett pressmeddelande från Skolverket gick ut så sent som i fredags förra veckan, där man vill att riktmärkena ska ses som en helhet. Det ska även visa på hur ansvariga i kommunerna och även för fristående förskolor kan förbättra både pedagogik och trygghet genom att skapa lagom stora barngrupper.

Riktmärkena ser ut såhär:

För barn mellan 1-3 år: 6-12 barn per grupp.

För barn mellan 4-6 år: 9-15 barn per grupp.

Man har gjort en sammantagen bedömning där man utifrån de studier och den forskning som finns, och den kan tyvärr inte ange en exakt siffra på hur stora barngrupperna bör vara, men däremot finns det riktmärken och även personal som enligt erfarenhet upplever att barngrupperna är för stora. Det i sin tur leder till att den pedagogik som ska drivas försämras. Det finns även studier som visar att det är fler konflikter bland barn som har gått i stora förskolegrupper som och sedan börjar i skolan. Statistiken som Skolverket tagit fram visar att den genomsnittliga gruppstorleken under 2014 var på 16,9 barn. Den siffran har pendlat mellan 16,7 och 17,2 barn sedan 2003. För barn upp till 3 år har siffran legat på 13,6.

Vi välkomnar de nya riktlinjerna!

För ett tag sedan skrev vi en artikel där ni fick rösta om huruvida förskolegrupperna är för stora eller inte. In och rösta du också!

 

(Källa: www.skolverket.se )

Annons