Studie: Den i familjen tar störst ansvar för hunden

Studie: Den i familjen tar störst ansvar för hunden

Har ni hund i familjen eller funderar ni på att skaffa det? Då vet du att det innebär ett stort ansvar att ha hund. Men vet du vem i familjen som oftast tar ansvaret för morgonpromenaderna och hur många procent av alla barn som går ut med hunden?

MyDOG är en stor hundmässa och tillsammans med Västra Kennelklubben har de undersökt svenska hundägares liv och hur ansvaret för hunden fördelas inom familjen.
 

Mamman tar mest ansvar för hunden

Undersökningen visade bland annat att det är mamman i familjen som tar störst ansvar för hunden, åtminstone när det kommer till att rasta den. Det var hela 42 procent som svarade att mamman är den som ansvarar för morgonpromenaden. 22 procent svarade att de delar lika inom familjen, 13 procent svarade pappan och endast 1 procent svarade att barnen är de som tar morgonpromenaden – trots att många barn lovar att de ska gå ut med hunden.  

– Många får löften av barnen att de ska ta hand om promenaderna, men när man väl skaffat hund, visar undersökningen att ett tungt lass faller på mamman, säger Liz-Beth Liljeqvist, ordförande Västra Kennelklubben.
 

Släkten brukar vara hundvakt

När det kommer till vem som brukar få vara hundvakt åt hunden visade undersökningen att 50 procent lämnar hunden till släktingar. 39 procent lämnar den till vänner, och endast 17 procent tar hjälp av hundhotell eller hundvaktstjänster.

– Innan man skaffar hund är det viktigt att veta om man har släkt eller vänner som kan ställa upp som hundvakt. Undersökningen visar att en tredjedel tycker det är svårt eller ganska svårt att få någon som passar hunden när man reser bort, säger Liz-Beth Liljeqvist.

Foto: Shutterstock