Studie: Kvinnor sover bättre med hundar än med sin partner

Studie: Kvinnor sover bättre med hundar än med sin partner

Är du kvinna och sover dåligt? Då kan en hund vara räddningen på dina problem, för enligt en studie sover kvinnor bättre om de sover med hundar, än om de sover med en partner (eller själva!)

Hund, katt eller partner – vad är bäst?

Det är forskare på Canisius College i New York i USA som gjort studien, och totalt deltog 962 kvinnor. I USA sover närmare varannan kvinna med minst en hund i sängen, var tredje sover med katt och drygt varannan kvinna sover med en annan människa. I studien visade det sig att de som sov med katt eller människa i sängen blev störda under natten lika mycket, medan de som sov med hund endast blev lugnare, tryggare och sov bättre.

Studien är endast gjord bland kvinnor, men förmodligen är effekten liknande för män.

Förutom att själva sömnen var bättre bland de som sov med en hund, visade studien även att de som sov med en hund gick och la sig tidigare och gick upp tidigare på morgonen.
 

Ökade nivåer av oxytocin

När vi är nära och rör andra människor eller våra djur på vänliga sätt får vi ökade nivåer av kroppens ”kärlekshormon” oxytocin. Forskning har till och med visat att nivåerna av oxytocin höjs bara av att se någon vi tycker om i ögonen, oavsett om det är vår hund eller vår partner. Ser du in i din hunds ögon höjs dina oxytocinnivåer med 300 procent, och hundens höjs med 130 procent, enligt en artikel i Daily Mail. Men svenska oxytocin-forskaren Kerstin Uvnäs Moberg är inte riktigt enig med påståendet om att det räcker med ögonkontakt. 

Men om det inte räcker med ögonkontakt kan i alla fall en gosig hund göra sömnkvaliteten bättre, enligt studien från USA. Inte konstigt att hunden kallas för människans bästa vän!

LÄS ÄVEN: Studie: Den i familjen tar störst ansvar för hunden

Foto: Unsplash / Unsplash