Studie: Sömnsvårigheter kan vara ärftliga

Studie: Sömnsvårigheter kan vara ärftliga

Ligger du ofta vaken om nätterna och vrider och vänder på dig utan att lyckas somna? Då kan dina sömnproblem vara ärftliga. I en ny norsk studie har man undersökt sömnen hos föräldrar och respektive barn. 

Nästan var tredje svensk har sömnproblem visar statistik från Folkhälsomyndighetens senaste folkhälsoenkät. Det är även vanligare hos äldre än yngre och hos kvinnor än män att ha sömnproblem.

I en ny nordisk studie som baserades utifrån länderna Sverige, Norge, Danmark, Island och Estland visar det nya resultat gällande vad som kan påverka och ge sömnsvårigheter.

 

Så gick studien till 

Närmare 6000 kvinnor och män och lika många av deras myndiga barn deltog. I studien undersöktes olika typer av sömnsvårigheter som bland annat var inom insomningssvårigheter, snarkningar och hur orolig sömnen är. 

Resultatet av undersökningen kom fram till att det finns ett samband mellan föräldrar som haft sömnsvårigheter och vars barn som även haft det.

Vi såg ett rätt stort samband både för sömnstörningar och hur mycket man sover per natt. Bland de föräldrar som sov mindre än sex timmar var det betydligt vanligare att deras barn gjorde det samma, säger Eva Lindberg, professor vid Uppsala universitet och en av forskarna bakom studien som publicerats på tidskriften Sleep Medicine, till SVT.  

Forskningen fokuserade på sömnsvårigheter som inte baserades utifrån miljön- eller livsstilsfaktorer som medförde att man kunde se kopplingen mellan barnets och förälderns sömn. 
 
 Vi vet redan att hälso- och livsstilsfaktorer som träning, kost och ålder påverkar sömnen och ville undersöka hur mycket de ärftliga faktorerna spelar in, säger Eva Lindberg till SVT. 
 
 

Andra orsaker till sömnbesvär

Sömnproblem behöver inte vara ärftliga. 1177 Vårdguiden skriver om orsaker som också kan påverka:

1. Stress

Stress är den vanligaste orsaken till sömnbesvär och gör att kroppen får svårt att varva ner.

2. Alkohol

Alkohol gör att du sover kortare och lättare som medför att sömnen blir orolig. 

3. Nikotin och koffein 

Koffein och nikotin kan göra att det tar längre tid att somna och därmed göra att du sover mindre än vanligt.

4. Ljud från omgivningen  

Andra orsaker kan vara ljud i omgivningen som kan störa din sömn. Det kan vara alltifrån högljudda grannar till att någon snarkar i samma rum. 

 

Då ska du söka vård för dina sömnbesvär 

Ifall att sömnbesvären inte går över och är återkommande under en längre period kan det vara läge att söka hjälp. Kontakta närmaste Vårdcentral eller ring 1177 Vårdguiden för rådgivning. 

LÄS ÄVEN: Sömntips för trötta föräldrar

Källa: 1177 Vårdguiden, SVT, ScienceDirect, Folkhälsomyndigheten

Foto: Unsplash