Familj

Svamp i underlivet symptom behandling

Svamp i underlivet

Svamp i underlivet drabbar tre av fyra kvinnor och är något som kan vara återkommande. En svampinfektion är ofarligt men är besvärande och obekvämt.

Symtom

• Klåda i och utanför slidan. Klådan kan variera i intensitet från mild till mycket stark.

• En vitaktig, grynig flytning, den brukar beskrivas som ”kesoliknande”. Flytningen är ofta sparsam och luktfri.

• Slemhinnorna i slidöppningen är irriterade. De känns torra, brännande och kan blöda lättare än vanligt. Det svider när man kissar och det kan göra ont vid samlag.

• Blygdläpparna blir röda och svullna. Området omkring slidöppningen är rött och irriterat, även sprickor kan förekomma.

Hur uppkommer en svampinfektion?

Det finns flera orsaker till att en svampinfektion kan uppkomma. Här är några av de vanligaste:

• Tajta byxor, syntetmaterial, svett och frekvent duschande kan vara andra orsaker till att problemen blossar upp. Svetten och allt duschande torkar ut den känsliga slemhinnan i slidöppningen, eftersom det skyddande fettkittet mellan cellerna då försvinner. Sommaren är en tid då många får besvär, vilket förmodligen hänger samman med att svampen frodas i värme och fukt.

• Gravida har lättare att få en svampinfektion, vilket beror på att hormonbalansen i kroppen påverkar slemhinnorna och därmed även immunförsvaret i slidan. Av samma anledning drabbas en del kvinnor lättare av svampinfektioner strax före menstruationen.

• Det är inte ovanligt att en svampinfektion framträder i samband med antibiotikabehandling. Antibiotikan dödar de nyttiga mjölksyrebakterierna i slidan, vilket kan bidra till att svampinfektionen blossar upp. Kvinnor med diabetes som inte är välinställda i sitt socker drabbas också lättare av svamp. Det höga blodsockret gör att bakteriefloran i underlivet blir för söt och då trivs svampen.

LÄS ÄVEN: Svamp i underlivet vanligt under graviditeten

Hur behandlas svamp i underlivet?

Märker du av symptom som skulle tyda på en svampinfektion bör du uppsöka vårdcentral, ungdomsmottagning eller läkare för att få det konstaterat och få läkemedel utskrivet.

Om man har haft svamp tidigare kan man behandla den själv, då det finns receptfria krämer och vaginaltabletter på apoteken.

Läs mer om hur du kan förhindra svamp med hjälp av bland annat kosthållning här!

Powered by Labrador CMS