Svampsäsong 2021: 3 recept med kantareller

Äntligen är svampsäsongen 2021 här! Många familjer beger sig ut i de svenska skogarna för att leta efter kantareller, eller "skogens guld" som det också kallas. Det finns massvis av recept som är enkla och goda att laga med svamp. Allt för föräldrar har plockat ut 3 recept som passar hela familjen!

Krämig kantarellpasta med gremolta och parmesan

En god pastarätt går alltid hem hos barn – som kanske inte nödvändigtsvis är så förtjusta i svamp. Rätten toppas även med parmesanost och gremolata (en jättegod örtolja). Receptet är utformat för fyra personer, men det är bara att addera mer pasta och kantareller om det är fler som ska äta. 

Ingredienser till kantarellpasta

  • 400 gram tagliatelle
  • 1 st gul lök
  • 2 klyfta(or) vitlök
  • 150 gram färska kantareller, el. frysta
  • 1 msk smör
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här:

1. Koka upp rikligt med vatten i en kastrull. Salta ordentligt. 

2. Skala och finhacka lök och vitlök.

3. Förbered kantarellerna genom att borsta bort smuts och jord men en svampborste. Skär sedan kantarellerna i lagom stora bitar. 

4. Fräs lök, vitlök och kantareller i smöret tills all vätska kokat in.

5. Tillsätt grädde och låt kantarellsåsen puttra i ca 5 min. Smaka av med salt och peppar.

6. Låt pastan vara lite al dente och blanda ner den i kantarellsåsen. Låt pastan bli färdig tillsammans med såsen – då blir den extra krämig!

Ingredienser till gremolata

  • 1 kruka(or) färsk persilja
  • 1 klyfta(or) vitlök
  • 30 gram parmesanost
  • 3 msk olivolja
  • 1 st citron(er)
  • 1 krm salt

Gör så här:

Gremolata är en smakrik örtolja som du lätt mixar ihop i en stavmixer. Mixa alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Lägg upp kantarellpastan i djupa skålar och ringla över gremolatan med hjälp av en sked. Toppa med så mycket parmesan ni önskar! 

 

Det fanns inget recept på denna kategori.