Svampsäsong 2021: 3 recept med kantareller

Svampsäsong 2021: 3 recept med kantareller

Äntligen är svampsäsongen 2021 här! Många familjer beger sig ut i de svenska skogarna för att leta efter kantareller, eller "skogens guld" som det också kallas. Det finns massvis av recept som är enkla och goda att laga med svamp. Allt för föräldrar har plockat ut 3 recept som passar hela familjen!

 

Recept med kantareller – 3 favoriter

1. Krämig kantarellpasta med gremolata och parmesan

En god pastarätt går alltid hem hos barn – som kanske inte nödvändigtsvis är så förtjusta i svamp. Rätten toppas även med parmesanost och gremolata (en jättegod örtolja). Receptet är utformat för fyra personer, men det är bara att addera mer pasta och kantareller om det är fler som ska äta. 

Ingredienser till kantarellpasta

  • 400 gram tagliatelle
  • 1 st gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 150 gram färska kantareller, el. frysta
  • 1 msk smör
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här:

1. Koka upp rikligt med vatten i en kastrull. Salta ordentligt. 

2. Skala och finhacka lök och vitlök.

3. Förbered kantarellerna genom att borsta bort smuts och jord men en svampborste. Skär sedan kantarellerna i lagom stora bitar. 

4. Fräs lök, vitlök och kantareller i smöret tills all vätska kokat in.

5. Tillsätt grädde och låt kantarellsåsen puttra i ca 5 min. Smaka av med salt och peppar.

6. Låt pastan vara lite al dente och blanda ner den i kantarellsåsen. Låt pastan bli färdig tillsammans med såsen – då blir den extra krämig!

Ingredienser till gremolata

  • 1 kruka färsk persilja
  • 1 klyfta vitlök
  • 30 gram parmesanost
  • 3 msk olivolja
  • 1 st citron
  • 1 krm salt

Gör så här:

Gremolata är en smakrik örtolja som du lätt mixar ihop i en stavmixer. Mixa alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Lägg upp kantarellpastan i djupa skålar och ringla över gremolatan med hjälp av en sked. Toppa med så mycket parmesan ni önskar! 

 

2. Frittata med kantareller

Vad är frittata? Egentligen är det ett finare ord för omelett som tillagas i ugn istället för på spisen. Den här frittatan med smörstekta kantareller och smakrik cheddar är enkel att laga och passar bra för en lättare lunch. 

Ingredienser till frittata

  • 1 liter kantareller
  • 1 purjolök
  • smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk kantarellfond
  • salt och peppar efter smak
  • 6 st ägg
  • 2 dl cheddar

Gör så här:

1. Dela svampen i bitar och skär purjolöken i skivor. Fräs svampen i smör i en stor ugnssäker stekpanna.

2. Rör ner purjolöken och häll på grädde, fond, salt och peppar. Låt koka ihop utan lock 2–3 min.

3. Häll det i en bunke och låt svalna. Vispa ner äggen i svampröran.

4. Sätt ugnen på grill 250°.

5. Stek frittatan i smör i stekpannan ca 5 min tills den börjar stelna.

6. Strö över osten och gratinera i ugnen tills den får färg.

 

3. Risotto med kantareller

Risotto är en riktigt mättande, mustig och smakrik rätt som får karaktär av svamp och vin. Risotto går bra att servera till barn, eftersom alkoholen i vinet kokas bort under tillagningsprocessen. Den här risotton är så god att den passar perfekt till fredagsmiddagen!

 

Ingredienser till risotto

  • 50 g smör
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 350-400 g carnaroliris (eller arborioris)
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 l svampbuljong
  • 100 g kantareller, frästa
  • 60 g parmesanost, riven
  • salt
  • gräslök, finskuren

Gör så här:

1. Smält 20 g smör i en gjutjärnsgryta, tillsätt schalottenlöken. Sautera på medelhög värme i 10 – 15 minuter, löken skall bli genomskinlig utan att ta färg.

2. Tillsätt riset och fortsätt röra i 5 minuter.

3. Tillsätt vinet och fortsätt röra, sjud tills vinet kokat in i riset.

4. Tillsätt svampbuljongen i omgångar under 20 minuter, rör med jämna mellanrum så att riset inte fastnar eller bränner fast i botten. Efter 15 minuter tillsätter du svampen. Börja smaka av efter 15 minuter, riset skall vara al dente utan att vara okokt, då är det klart för avslutningen.

5. Tillsätt smöret och osten, rör runt och lägg på ett lock.

6. Låt riset vila i 5 minuter.

7. Rör runt riset igen, konsistensen ska vara ”som lava”, tillsätt eventuellt lite mer buljong om det är för löst.

Smaka av med salt och häll upp på tallrik, glöm inte att garnera med gräslöken!

 

När är svampsäsongen 2021?

Svampsäsongen pågår från juni till oktober. Kantareller är en av de tidigare svamparna som faktiskt går att plocka redan i slutet av juni. I juli finns det som mest kantareller, men med rätt förutsättningar som sol och regn kan kantarellerna överleva fram tills det blir minusgrader. Andra svampar kikar generellt sett inte fram förrän framåt hösten. 

 

Så hittar du kantareller i skogen

  • Ungefär 14 dagar efter ett sommaregn har du stor chans till att hitta svamp. 
  • Leta i blandskogar där det finns lövträd, täta barrskogar släpper inte igenom tillräckligt mycket solljus som kantarellerna behöver.
  • Kanatareller trivs längs med vägkanter och gamla skogsvägar, de trivs även i mossan. 

 

Läs även: 

Veckans middagstips: grillat laxpaket med grönsaker

Veckans middagstips: grillspett

 

 

Artikelbilder: Unsplash