Familj

Ensamstående hushåll ekonomi scb

Få hushåll i Sverige får inte ekonomin att gå ihop

Att ha det tufft ekonomiskt kan vara svårt för många att erkänna eller prata om, och det kan dessutom bli svårare när färre i ens bekantskapskrets inte befinner sig i en liknande situation, och nu inför jul blir det ofta som påtagligast. Nya siffror visar nämligen på att vi i Sverige ligger lägst i hela EU när det kommer till hushåll som har mycket svårt att få ekonomin att gå ihop. De hushåll som har det tuffast är ensamstående med barn.

Enligt ny statistik från Statistiska centralbyrån är Sverige det land där lägst andel hushåll uppger sig ha svårt att få ekonomin att gå ihop. 2 procent av svenskarna uppger att de har mycket svårt att få hushållets ekonomi att gå ihop, jämfört med genomsnittet för EU-länderna som ligger på 10 procent.

Ensamstående med barn är den typ av hushåll som har svårast att få ekonomin att gå ihop både i Sverige och i EU. I Sverige uppges 8 procent av ensamstående med barn ha mycket svårt att få ekonomin att gå ihop, vilket är högre andel än de ensamstående som inte har barn, som beräknas ligga på 4 procent.

Dessa uppgifter är lägre jämfört med uppgifter för ensamstående inom EU. I EU uppger 17 procent av ensamstående med barn att de har mycket svårt att få ekonomin att gå ihop, jämfört med 10 procent av ensamstående utan barn.

LÄS ÄVEN: Spartips för hushållskassan

Att vi har låga siffror i Sverige för ensamstående hushåll är även unikt, då bara en femtedel unga i åldern 16-34 bor hemma hos föräldrarna jämfört med i EU där hela varannan ung vuxen bor hemma. Ungefär 16 procent av de svenska hushållen klarar inte av att finansiera en oväntad utgift inom en månad, vilket även det är den lägsta andelen inom hela EU. Motsvarande för alla hushåll inom EU är nästan 40 procent, vilken även har ökat det senaste året.

I Sverige har andelen av befolkningen som uppger sig ha mycket svårt att få ekonomin att gå ihop varit förhållandevis oföränderlig under de senaste åren.

Nedan visar stapeldiagrammet hur procentandelen är fördelad i resten av EU, där Sverige alltså ligger i topp.

LÄS ÄVEN: Familjens hushållsekonomi påverkar barnens hälsa

Källa: SCB

Powered by Labrador CMS