Annons:
Ta kål på lössen!

Ta kål på lössen!

En vanlig missuppfattning är att man får löss av smutsigt hår. Det kunde inte vara mer fel. Tvärtom så trivs löss alldeles utmärkt i nytvättat hår. Man behöver med andra ord absolut inte skämmas för att man fått löss.
 
Vissa är helt enkelt bara mer mottagliga än andra med att få dem. Det vanligaste är att löss sprids från huvud till huvud. Ibland kan de spridas via borstar, kammar och mössor, men du behöver inte vara orolig för att få löss via till exempel sängkläder.
 
Mysigast nära hårbotten 
Löss har alltid varit trogna följeslagare till människan och de finns över hela världen. Huvudlusen lever av vårt blod och är beroende av värmen och fuktigheten i vår hårbotten. Utanför klarar den sig bara i högst 1 dygn. Lössen är små, 2-3 mm långa och grågula. När de sugit blod kan de få en mörkare färg. De gulvita äggen (gnetterna) är 1 mm långa och sitter fastklibbade vid hårstråna nära hårbotten.
 
Förebygg inte med lusmedel
Kamma igenom håret med luskam en gång i veckan så hittar du lössen snabbt om de dyker upp. Att använda luskurer i förebyggande syfte är en dålig idé. Om ett barn har löss så ska bara det barnet behandlas. Om fler i familjen börjar använda medlet i förebyggande syfte, så kan det bli problem med resistenta lusstammar. Det betyder att lusmedlet inte kommer att fungera när man använder det och man blir därför inte av med lössen.
 
Kul när man kammar!
Att luskamma ett barn är bland det tråkigaste som finns. Om inte annat så för barnet som måste sitta stilla och bli luggat. Berätta en saga, prata om sommarens minnen, sätt på en berättelse på band eller cd, titta på en film och behåll ert goda humör så långt det bara går! 
 
Sist men inte minst, glöm inte att informera er omgivning om att ni har stött på löss så att de lättare kan hålla koll på eventuell spridning.
 
Text: Eventa Aff
Annons