Barn

Tandolycksfall hos barn

Tandolycksfall hos barn

Det är lätt hänt att små barn ramlar och skadar sina tänder. Ofta händer olyckorna i samband med lek eller när barnet lär sig gå, springa, cykla eller åka skridskor.

Vid två till tre års ålder sker de flesta olyckorna. Det är vanligare att pojkar skadar tänderna än att flickor gör det. Ofta är det framtänderna i överkäken som drabbas.

Vad händer med de nya tänderna?

Skadornas omfattning kan variera, men det vanligaste är att barn slår av en bit av en tand eller slår i en tand så den sitter löst. De flesta skador på mjölktänder läker utan komplikationer, men det finns en risk att även de nya tänderna som väntar i käken under tandköttet kan skadas vid olyckstillfället. Den nya tanden kan när den kommer fram ha en fläck eller avvikande form, till exempel kan tanden vara gropig. Risken är större vid svårare tandskador och om skadan sker innan barnet är tre år.

Kontakta tandvården

Man ska alltid kontakta ordinarie tandklinik om barnet slår sig i munnen. Ibland kan man känna sig osäker på om slaget har skadat tänderna, och en tandläkare kan bland annat med hjälp av röntgen bedöma skadans omfattning.

I första hand vänder man sig till närmaste folktandvårdsklinik eller sin egen tandläkare. Lördagar, söndagar och helgdagar mellan 09.00-11.00, går det också att ringa jourhavande tandläkare genom larmnumret 112 för råd eller akut behandling.

En spricka behöver inte behandlas

En spricka i tanden är en skada som oftast inte vållar några problem. Den kan vara svår att upptäcka och syns olika bra i olika ljussken. Det är sällan barnet får ont eller känner av sprickan, och den behöver inte behandlas. Det är också mycket sällsynt med komplikationer efteråt.

Om barnet slår av en bit av en tand

Om barnet slår av en bit av en framtand kan det göra ont när barnet tuggar och det kan även isa i tanden. Eftersom fyllningar inte fäster så bra på en avslagen mjölkframtand, brukar tandläkaren endast slipa till tanden om den är vass, så att inte barnet skadar sig på tungan eller på läpparna. Om det isar i tanden kan tandläkaren lägga en skyddande lack eller fluor för att lindra. Det brukar sällan bli några problem efteråt.

Den innersta delen av en tand kallas för pulpan och innehåller nerver och blodkärl. Om en stor bit av tanden har slagits av kan ibland pulpan bli synlig. Då brukar det göra riktigt ont och tanden måste dras ut.

Tänder som sitter löst

En vanlig skada är att barnet slår i en tand så att den sitter löst. Ibland sitter tanden kvar på sin ursprungliga plats men slaget mot tanden kan också göra att den hamnar snett eller trycks upp i käken. Den kan också ha tryckts utåt, men sitter fortfarande kvar. I några fall kan det vara tandens rot som har slagits av. Vid de här skadorna blöder det och gör ont och det är ofta svårt för barnet att äta. Tandläkaren gör då en bedömning om tanden kan sitta kvar eller inte

Ibland mörknar tanden efteråt

Ibland kan en mjölktand som varit lös och sedan läkt fast efter några månader skifta i färg och mörkna. Tanden, som ofta blir gråaktig, bör alltid kontrolleras av en tandläkare som bland annat med hjälp av röntgen undersöker att tanden inte är infekterad. I många fall försvinner missfärgningen av sig själv, men om det har utvecklats en infektion i tanden måste den dras ut. Annars kan infektionen sprida sig inom roten och käkbenet.

Om barnet slår ut en mjölktand

En utslagen mjölktand ska aldrig sättas tillbaka. Om barnet har mycket ont kan man ge smärtstillande medicin som innehåller paracetamol, till exempel Alvedon eller Panodil eller medicin som innehåller ibuprofen, till exempel Ipren. Medicinerna finns i olika former och dosen anpassas efter barnets vikt. Det finns anvisningar på förpackningen.

Text: Folktandvården

Powered by Labrador CMS