Familj

Länsförsäkringar för tidigt född bebis prematur

För tidig förlossning - tre tips till er som nyligen blivit prematurföräldrar

Att vänta barn är en fantastisk resa, där det kan vara svårt att förutse vilka svängar vägen kan ta… och helt plötsligt kanske allt vänds upp och ner när du av någon anledning tvingas föda för tidigt.

Idag är den svenska sjukvården så pass utvecklad att även en bebis som föds med inte fullt utvecklade organ kan klara sig utan bestående skador. Däremot är det livsviktigt att bebisen får den vård hen behöver direkt.

Alla graviditeter är olika långa, men man brukar säga att de varar mellan 37-42 veckor. Barn födda före vecka 34 räknas därför som för tidigt födda, och behöver vård på en neonatalavdelning. Föds bebisen före vecka 32 behöver hen intensivvård direkt och räknas som mycket för tidigt född, och föds bebisen före vecka 28 räknas hen som extremt för tidigt född. Ett litet barn som föds i så tidigt som vecka 22 kan idag överleva med rätt vård och skötsel.

Det är redan omtumlande som det är att föda barn, och att ha en komplicerad förlossning där bebisen dessutom tas ifrån föräldrarna direkt kan i sig bidra till ett trauma. Föräldrarna erbjuds därför även stöd av psykologer och kuratorer under tiden, samt möjlighet att bo över hos bebisen dygnet runt. Svenska prematurförbundet erbjuder även stöd åt föräldrar med för tidigt födda barn.

Tre tips till er som nyligen blivit prematurföräldrar:

1. Var inte rädda att fråga personalen om ni har undringar. Det är viktigt att ni som föräldrar känner att ni vet vad som händer och är delaktiga i processen.

2. Underätta nära och kära om situationen, och att ni uppdaterar dem löpande när det finns nyheter att dela med er av. Många kommer vara oroliga och vilja höra av sig ofta, vilket kan bli en extra press.

3. Båda föräldrarna rekommenderas att vara närvarande vid bebisen så mycket det går. Ta därför hjälp av någon närstående med praktiska sysslor om hemmet kommer stå tomt under en tid.

När ett för tidigt fött barn kommer till världen innebär detta ofta att familjen spenderar i stort sett all tid på sjukhuset i anslutning till förlossningen, vilket bland annat kan ställa till det ekonomiskt för familjen. Därför är det en stor trygghet att veta att ni är skyddade på olika sätt.

En riktigt bra gravidförsäkring täcker olika typer av gravid- och förlossningskomplikationer. Länsförsäkringars Gravidförsäkring Plus ger dig skydd vid exempelvis akut kejsarsnitt och sjukhusvistelse för barnet.

Läs mer om gravidförsäkringen här!

Källa: 1177.se, prematurforbundet.se

Powered by Labrador CMS