Tidiga gravidtecken

Tidiga gravidtecken

När du blir gravid börjar kroppen förbereda sig för att ta hand om bebisen. Hormonförändringar, ökad vätskeproduktion och livmodern som stretchar ut sig är några av de saker som sker. Här är några tecken på att du kan vara gravid!

 

Andnöd – fostret i magen behöver syre och kan göra så att de enklaste trapporna får dig att få andnöd.

 

Svullna bröst – Att sätta på sig behån kan känna som nästintill tortyr. Brösten är svullna, ömtåliga, tyngre och större. Området runt bröstvårtorna blir mörkare och ådror runt bröstkorgen synligare.

 

Trött, tröttare, tröttast – de ökade hormonerna i kroppen kan få dig att somna innan du ens öppnat boken när du ligger i sängen. Tröttheten och utmattheten brukar för de flesta hålla i sig under första trimestern, men det brukar avta under andra.

 

Illamående – Runt sjätte veckan är det vanligt att man blir illamående. Tyvärr behöver det inte begränsas till morgonen som den engelska termen ”morning sickness” indikerar. Försök att äta sådant som stillar magen som kex eller ginger ale.

 

Kissnödig – Vaknar du mitt i natten och behöver gå på toa? Eller behöver oftare besöka damernas under dagen? Även detta är en vanlig effekt av graviditeten då kroppen nu producerar extra mycket vätska.

 

Huvudvärk – Hormonförändringarna bidrar även till att huvudet värker i tid och otid. Om du vill ta en huvudvärkstablett, tänk på att dubbelkolla att de är ok att ta under graviditeten.

 

Ryggvärk – Ländryggen kan börja värka som en effekt av att ligamenten luckras upp.

 

Kramp – Livmodern krampar när den stretchar ut sig så att bebisen får plats. Den krampaktiga känslan kan påminna om mensvärk.

 

Matbegär – Antingen älskar du en viss sak, för att i ena stunden bli helt äcklad. Sådana saker kan vara ett tydligt gravidtecken!

 

Övriga tecken:

  • ·         Förstoppning
  • ·         Svullenhet
  • ·         Humörsvängningar
  • ·         Luktkänslighet
  • ·         Yrsel

 

Är du gravid? Gå med i en ankomstgrupp och diskutera med andra gravida.

Sports brands | Nike Air Force 1'07 Essential blanche et or femme - Chaussures Baskets femme - Gov