Tips för hälsosammare matlagning

Tips för hälsosammare matlagning

Vår hälsocoach Zarah tipsar om hur du kan laga hälsosammare mat.
 
Ren, fräsch och näringsrik matlagning
1. Läs ordentligt på varans innehållsförteckning, undvik långa listor, namn du inte känner igen, misstänksamt lång hållbarhet och E-nummer.
 
2. Lär dig vilka sockerkällor som finns, hur de formuleras och i vilka produkter de finns. 
 
3. Laga maten från grunden och spar tid på inläggningar, långkok och storkok. Tina upp produkter som är frysta i rumstemperatur för att hoppa över micron!
 
4. Välj kött med hög kötthalt och lite tillsatser.
 
5. KRAV-märkning är den enda märkningen som ombesörjer alla viktiga områden som behövs för att få en ekologisk OCH närodlad produkt. KRAV ger en näringsriktig vara som är GMO-fri, utan kemikalier m.m.
 
Laga mat utan socker
1. Krydda maten med örter och kryddor istället för att höja smaken med socker. 
 
2. Använd naturligt socker från frukt, bär och torkad frukt som smaksättning. Hacka ner dadlar eller fikon när du bakar fikabröd och söta matbrödet med morot, blåbär eller banan.
 
3. Vitt strösocker är raffinerat socker som inte innehåller näring på samma sätt som naturliga källor. Det påverkar att ditt blodsocker stiger, vilket orsakar blodsockerfall, känsla av trötthet och ökat sötsug. Du hittar raffinerat socker i tex: godis, läsk, bakverk och många halvfabrikat.  
 
4. Druvsocker, honung, tillsatt fruktsocker och råsocker påverkar ditt blodsocker så att det stiger snabbare än protein och fett men till skillnad från det raffinerade sockret, så innehåller det näring. Du hittar naturligt socker i tex: frukt, bär och juicer tillverkade på naturliga ingredienser.
 
5. Undvik ALLTID sötningsmedel som ersättning eftersom det håller ditt sötsug igång och är onaturligt för kroppen. Enda undantaget är om du har diabetes och inte kan använda dig av vanligt socker i din kost. Sötningsmedel finns i sockerfri läsk, tuggummi, bordsötningstabletter, sockerfria livsmedel m.m.
 
Text: Zarah Öberg, piggabarn.se

Det fanns inget recept på denna kategori.