Annons:
Tips för tonårshuden

Tips för tonårshuden

Tonåren är en rolig, utmanande och spännande tid. Det är också då det verkligen är dags att börja sköta om sin hy ordentligt. Finnar, pormaskar, utslag och kvisslor är problem som vi alla helst undviker. Genom att att förstå orsakerna till dem kan du hjälpa ditt barn att slippa en stor del av den stress som skapas av hudproblemen. 
 
Man vet inte exakt vad det är som orsakar acne, men hormoner spelar en stor roll. Under tonåren ökas produktionen av manliga könshormon hos både flickor och pojkar. Talgkörtlarna växer vilket leder till en ökad produktion av fett. Det är lätt att förledas att tro att man ska tvätta huden ofta när den blir fet. Men att tvätta huden ofta leder till att den torkas ut. Då ökar huden sin fettproduktion för att kompensera uttorkningen, och huden blir bara ännu fetare. Att tvätta huden ofta tar alltså bara bort symtomet fet hud under en kortare period, men i längden förvärras problemet. Istället kan man torka av fet hud med en torr kompress, och i akutlägen använda vatten. 
 
Tvätta försiktigt 
Det räcker att tvätta ansiktet en gång om dagen, och då helst till kvällen då allt du varit med om lämnat sitt bidrag. Det räcker att tvätta med bara vatten. Om man vill ha speciell rengöringskräm är det klokt att köpa sådan man vet inte innehåller sådant som ej är nyttigt för huden. Exempel är Weledas produkter eller någon aromaterapeuts produkter som man vet blandas för hudens bästa och inte för pengarna. Man kan också använda en kallpressad olja att tvätta med. Då gör man på samma sätt som med en rengöringskräm, och för att den ska lukta gott kan man tillsätta eteriska oljor. 
 
Stress, oro och upphetsning är andra orsaker till att huden reagerar. Vi har nog alla vaknat upp på morgonen innan ett prov eller en träff och tittat i spegeln med fasa. Återigen är det hormonerna som är boven i dramat. När vi är stressade utsöndrar kroppen extra adrenalin vilket stimulerar produktionen av fett i talgkörtlarna. Porerna blockeras och vips sitter en finne på näsan. Att lära sig att slappna av och att förstå sin oro kan vara det bästa försvaret. Uppmana tonåringar att uttrycka sig och berätta om sina känslor med familjemedlemmar eller vänner, både för att hålla själen och huden ren. Avslappnade övningar som yoga, promenader eller meditation kan också ha en positiv effekt. Får man problem med huden kan man även söka hjälp hos en naturläkare eller alternativläkare. 
 
Förutom stress och hormoner kan acne också ha ärftliga orsaker. Det betyder inte att bara för att du hade hudproblem så kommer dina barn också att få det. Men att någon av föräldrarna har haft mycket hudproblem kan vara bra att veta för en hudläkare som skall behandla huden. 
 
Var kommer finnen ifrån? 
Både pormaskar och finnar med vit varbildning bildas i hårsäcken. De uppstår då porerna blir igenkloggade med talg och andra orenheter från hudytan, som döda celler och proteinbitar. Pormaskar bildas inte av smuts utan av att det finns för mycket fett på ytan. Talgkörtlarna är hudens egna mjukgörare. Om man inte tvättar bort fettet inom åtta timmar hårdnar fettet och blir till en propp. När det hårda fettet sedan utsätts för luft så oxiderar det och blir svart. Om sedan bakterier kommer med i bilden kan en inflammation bildas och en klassisk finne uppstår. 
 
Kläm aldrig på finnarna! Genom att klämma finnarna kan du orsaka en infektion, skada huden och trycka ned bakterierna längre ned i huden vilket gör att inflammationen varar längre. Ännu värre är att det kan leda till permanent ärrbildning. Genom att hålla huden ren och att lösa upp talgpropparna kan man slippa detta. Var försiktig med ansiktsbehandlingar på ung hud. Huden slipas när man gör behandlingen och det kan orsaka små sår och risk för infektion. En ansiktsbehandling var tredje vecka kan vara lagom, med en ansiktsskrubbkräm och en djuprengörande ansiktsmask. 
 
Genom att studera var i ansiktet utslagen uppstår kan man hitta andra orsaker till dem. Om utslagen mestadels ligger runt hårlinjen så kan de delvis bero på alltför intensivt användande av hårsprej och andra hårprodukter. Acne på ryggen och bröstkorgen är vanligast bland pojkar. De skall alltid duscha efter varje träning och bara använda naturliga material som andas, till exempel bomull, närmast kroppen. 
 
Milda naturliga behandlingar 
Många paniklösningar med acnemedel som är hårda mot huden gör ofta bara problemen värre. De bästa lösningarna är milda naturliga behandlingar och avslappning. 
Här följer ett antal olika naturliga behandlingar som man lätt lagar till hemma och som kan rengöra, mjukgöra och hjälpa en orolig tonåring. 
 
Honungsbehandling 
Honung är utmärkt som rengöringsmedel. Den innehåller stora mängder kalium, vilket har antibakteriella egenskaper. När utslagen är allvarliga, prova en hel ansiktsmask av ren honung istället för denna punktbehandling. 
I varmt vatten från kranen finns det mer metaller och kemikalier än i kallt kranvatten. Det är bäst att ta kallt vatten och värma själv. 
 
1. Blötlägg en bomullstuss i varmt vatten med salt. Håll mot utslaget i tre minuter för att lösa upp finnen. 
2. Lägg på en honungssklick på finnen för att djuprengöra poren och för att dra ut bakterier. Låt sitta i tio till 15 minuter. 3. Rengör ansiktet med en rengöringskräm, skölj först med ljummet vatten och sedan med kallt vatten för att porerna skall dra ihop sig. 
4. Torka huden försiktigt med en ren handduk. 
 
Ansiktsmask med mandel (ger 60 ml) 
Den här masken är utmärkt mot pormaskar. Mandelmjölet som används kan man lätt göra hemma själv. Mal helt enkelt mandlarna i en kaffekvarn eller mixer tills de har samma konsistens som majsmjöl eller potatismjöl. Man kan också använda malda havregryn. 
 
2 msk mandelmjöl 
1-2 msk kokt avsvalnat vatten 
 
Blanda ihop till en jämn kräm, tillsätt mera vatten om det behövs. Massera försiktigt ansiktet med krämen. Låt sitta i 15-20 minuter och skölj först med ljummet vatten och sedan med kallt för att porerna skall dra ihop sig. Torka försiktigt av huden. 
 
Rengöringskräm utan tvål (ger 60 ml) 
Detta är en mycket användbar kräm som kan användas över hela kroppen. Den löser upp ytliga orenheter i porerna samtidigt som den rengör huden. 
 
2 msk havregryn 
1 msk honung 
1 äggvita 
 
Blanda ihop ingredienserna och häll över i en ren behållare. Använd en liten mängd och massera huden under ett par minuter. Skölj med varmt, men ej hett vatten och torka huden försiktigt. Förvara i kylskåp i max en vecka. 
 
Ansiktsvatten med vinäger (ger 235 ml) 
Det här är ett utmärkt ansiktsvatten som återställer huden surhetsgrad efter att man har rengjort och sköljt huden med vatten. Det hjälper huden att fungera mera effektivt och att stå emot bakterier på ett bättre sätt. 
 
1 tsk äppelcidervinäger 
2 ½ dl destillerat vatten 
 
Blanda vatten och vinäger, häll sedan upp i en behållare med tättslutande lock, eventuellt med ett sprayhuvud. Spraya eller stänk på ansiktet efter rengöring och låt sedan lufttorka, vinägerdoften försvinner snabbt. 
 
Persiljevatten (ger 355 ml) 
Färsk persilja är utmärkt för tonårshy, den har en mjukgörande och rengörande effekt. Använd på en bomullstuss som kall kompress i 15 till 20 minuter. 
 
1 stor näve färsk persilja (ca 2 ½ dl) 
4 ½ - 5 dl kokande vatten 
 
Häll det kokande vattnet över persiljan i en tålig skål, låt svalna helt. Sila bort alla bitar och häll sedan den gröna vätskan i en behållare med tättslutande lock. Använd händerna och stänk på ansiktet eller använd en bomullstuss, efter rengöring. Håller sig i kylskåpet i ett par veckor. 
 
Naturligt botemedel mot finnar (ger 15 ml) 
Den här krämen kan användas som en punktbehandling på finnar, till exempel över natten. Precis som honung drar den ut orenheter ur porerna. Lanolin och glycerin kan man hitta på Apoteket. Se till att glycerinet är vegetabiliskt och inte syntetiskt eller animaliskt. 
 
1 tsk kallpressad vegetabilisk olja. 
1 tsk glycerin 
1 tsk Lanolin 
 
Smält samman ingredienserna i en glasskål över ett vattenbad (smält inte i micron, där ändras sammansättningen av allt fett till en sämre kvalitet). Låt svalna helt och förvara sedan i en ren glasburk med lock. Använd endast en liten klick på varje finne. 
 
Tips för hyn 
  • Ät en balanserad diet med mycket fibrer, frukt och grönsaker. 
  • Drick mycket vätska för att rensa systemet från orenheter. Varje dag bör man dricka minst 12 glas vatten och vattenbaserade drycker som till exempel örttéer och utspädda juicer. 
  • Undvik jodrik mat som skaldjur och salta snacks, hos vissa människor blir acne värre av jod. 
  • Ät en multivitamin med bland annat A-vitamin, B-6, zink och krom. 
  • Håll fingrarna borta från hudprodukter och smink, tvätta alltid händerna först och använd gärna en liten sked för att ta av produkterna. På detta sätt undviker man att bakterier slinker ner i produkterna. 
  • Håll huden ren, tvätta ansiktet varje kväll och lägg en ansiktsmask var tredje vecka. Detta håller porerna rena. 
  • Om du får utslag, undvika att ånga ansiktet, det stimulerar blodkärlen och aktiverar talgkörtlarna. Lägg istället varma handdukar på ansiktet i högst en minut. 
  • Se till att få tillräckligt med sömn. Stress som orsakats av sömnbrist ger också utslag. 
 Text: Janice Cox
Annons