Så undviker du finnar – tips för tonårshuden

Så undviker du finnar – tips för tonårshuden

Tonåren är en rolig, utmanande och spännande tid. Det är också då ens hy förändras. Finnar, pormaskar, utslag och kvisslor är vanligt hos tonåringar. Genom att förstå hur det uppkommer kan du hjälpa ditt barn att slippa stressen som kan skapas av det.

 

Var kommer finnen ifrån? 

När man är ung och kommer in i puberteten är det vanligt att få finnar och akne. Då hormonbalansen förändras och gör att du får mer könshormoner. Samtidigt börjar talgkörtlarna producera mer talg, som är en sorts fett som kan täppas till och bilda svarta eller vita pormaskar. Under pormasken kan det bildas en inflammation som är en finne. Oftast får man finnar i ansiktet, men man kan även få det på resten av kroppen.
 

Kan orsaka infektion i huden

Kläm aldrig på finnarna! Genom att klämma finnarna kan du orsaka en infektion och trycka ned bakterierna längre ned i huden vilket gör att inflammationen varar längre. Det kan även leda till ärrbildning. Genom att hålla huden ren och att lösa upp talgpropparna kan man slippa detta.
 

Andra orsaker till finnar

Finnar och akne kan även vara ärfligt. Om någon av ens föräldrar haft mycket akne i tonåren är chansen större att du får det. Men det finns även andra orsaker som kan orsaka finnar. Bland annat kan vissa få mer finnar innnan eller under mensen.

 

Tips för hur du kan minska uppkomsten av finnar och akne

  • Försök att tvätta ansiktet en till två gånger om dagen. Se till att hitta rätt hudvårdsprodukter för din hudtyp.
  • Använd inte feta oljor eller krämer, då de kan täppa till huden och göra att du får mer finnar.
  • Se till att sola försiktigt utan att bränna dig. Om du använder solkrämer som är feta och solar tills du svettas ökar chansen att få akne.
  • Var försiktig med smink när du har akne, då det bland annat kan göra huden mer irriterad. Försök även undvika smink som innehåller oljor och fett.

 

När ska jag söka hjälp för akne och finnar?

Om finnarna eller aknen förvärras kan det vara bra att antingen kontakta elevhälsan i skolan eller närmaste vårdcentral. På vårdcentralen kan man bland annat få hjälp med receptbelagda mediciner. Men du kan även söka hjälp om du mår dåligt av din akne.

Källa: 1177, UMO

Foto: Lordn/Shutterstock.com