Så undviker du finnar – tips för tonårshuden

Så undviker du finnar – tips för tonårshuden

Tonåren är en rolig, utmanande och spännande tid. Det är också då det verkligen är dags att börja sköta om sin hy ordentligt. Finnar, pormaskar, utslag och kvisslor är problem som vi alla helst undviker. Genom att att förstå orsakerna till dem kan du hjälpa ditt barn att slippa en stor del av den stress som skapas av hudproblemen. 
 
Man vet inte exakt vad det är som orsakar acne, men hormoner spelar en stor roll. Under tonåren ökas produktionen av manliga könshormon hos både flickor och pojkar. Talgkörtlarna växer vilket leder till en ökad produktion av fett. Det är lätt att förledas att tro att man ska tvätta huden ofta när den blir fet. Men att tvätta huden ofta leder till att den torkas ut. Då ökar huden sin fettproduktion för att kompensera uttorkningen, och huden blir bara ännu fetare. Att tvätta huden ofta tar alltså bara bort symtomet fet hud under en kortare period, men i längden förvärras problemet. Istället kan man torka av fet hud med en torr kompress, och i akutlägen använda vatten. 
 
Tvätta försiktigt 
Det räcker att tvätta ansiktet en gång om dagen, och då helst till kvällen då allt du varit med om lämnat sitt bidrag. Det räcker att tvätta med bara vatten. Om man vill ha speciell rengöringskräm är det klokt att köpa sådan man vet inte innehåller sådant som ej är nyttigt för huden. Exempel är Weledas produkter eller någon aromaterapeuts produkter som man vet blandas för hudens bästa och inte för pengarna. Man kan också använda en kallpressad olja att tvätta med. Då gör man på samma sätt som med en rengöringskräm, och för att den ska lukta gott kan man tillsätta eteriska oljor. 
 
Stressa ner
Stress, oro och upphetsning är andra orsaker till att huden reagerar. Vi har nog alla vaknat upp på morgonen innan ett prov eller en träff och tittat i spegeln med fasa. Återigen är det hormonerna som är boven i dramat. När vi är stressade utsöndrar kroppen extra adrenalin vilket stimulerar produktionen av fett i talgkörtlarna. Porerna blockeras och vips sitter en finne på näsan. Att lära sig att slappna av och att förstå sin oro kan vara det bästa försvaret. Uppmana tonåringar att uttrycka sig och berätta om sina känslor med familjemedlemmar eller vänner, både för att hålla själen och huden ren. Avslappnade övningar som yoga, promenader eller meditation kan också ha en positiv effekt. Får man problem med huden kan man även söka hjälp hos en naturläkare eller alternativläkare. 
 
Förutom stress och hormoner kan acne också ha ärftliga orsaker. Det betyder inte att bara för att du hade hudproblem så kommer dina barn också att få det. Men att någon av föräldrarna har haft mycket hudproblem kan vara bra att veta för en hudläkare som skall behandla huden. 
 
Var kommer finnen ifrån? 
Både pormaskar och finnar med vit varbildning bildas i hårsäcken. De uppstår då porerna blir igenkloggade med talg och andra orenheter från hudytan, som döda celler och proteinbitar. Pormaskar bildas inte av smuts utan av att det finns för mycket fett på ytan. Talgkörtlarna är hudens egna mjukgörare. Om man inte tvättar bort fettet inom åtta timmar hårdnar fettet och blir till en propp. När det hårda fettet sedan utsätts för luft så oxiderar det och blir svart. Om sedan bakterier kommer med i bilden kan en inflammation bildas och en klassisk finne uppstår. 
 
Kan orsaka infektion i huden
Kläm aldrig på finnarna! Genom att klämma finnarna kan du orsaka en infektion, skada huden och trycka ned bakterierna längre ned i huden vilket gör att inflammationen varar längre. Ännu värre är att det kan leda till permanent ärrbildning. Genom att hålla huden ren och att lösa upp talgpropparna kan man slippa detta. Var försiktig med ansiktsbehandlingar på ung hud. Huden slipas när man gör behandlingen och det kan orsaka små sår och risk för infektion. En ansiktsbehandling var tredje vecka kan vara lagom, med en ansiktsskrubbkräm och en djuprengörande ansiktsmask. 
 
Genom att studera var i ansiktet utslagen uppstår kan man hitta andra orsaker till dem. Om utslagen mestadels ligger runt hårlinjen så kan de delvis bero på alltför intensivt användande av hårsprej och andra hårprodukter. Acne på ryggen och bröstkorgen är vanligast bland pojkar. De skall alltid duscha efter varje träning och bara använda naturliga material som andas, till exempel bomull, närmast kroppen. 
 
Tips för hy utan finnar
  • Ät en balanserad diet med mycket fibrer, frukt och grönsaker. 
  • Drick mycket vätska för att rensa systemet från orenheter. Varje dag bör man dricka minst 12 glas vatten och vattenbaserade drycker som till exempel örttéer och utspädda juicer. 
  • Undvik jodrik mat som skaldjur och salta snacks, hos vissa människor blir acne värre av jod. 
  • Ät en multivitamin med bland annat A-vitamin, B-6, zink och krom. 
  • Håll fingrarna borta från hudprodukter och smink, tvätta alltid händerna först och använd gärna en liten sked för att ta av produkterna. På detta sätt undviker man att bakterier slinker ner i produkterna. 
  • Håll huden ren, tvätta ansiktet varje kväll och lägg en ansiktsmask var tredje vecka. Detta håller porerna rena. 
  • Om du får utslag, undvika att ånga ansiktet, det stimulerar blodkärlen och aktiverar talgkörtlarna. Lägg istället varma handdukar på ansiktet i högst en minut. 
  • Se till att få tillräckligt med sömn. Stress som orsakats av sömnbrist ger också utslag. 
 Text: Janice Cox
 
Det är sällan kul att få finnar och ibland beror dem inte endast på att du ska få din mens eller inte har tagit hand om hyn. Experterna ger oss nu svar på vad som kan orsaka finnarna.