Tips inför bilsemestern

Tips inför bilsemestern

Här får du lite råd om vad man kan tänka på inför bilresan. Både barn och vuxna ska ju trivas i bilen.

Inför resan
Låt barnen vara med och planera resan. Slå er ner vid köksbordet med kartan och lägg upp resrutten. Under själva resan kan barnen tycka att det är kul att följa med på kartan (som är aktuell).
Innan ni ger er iväg kan hela familjen hjälpas åt att ha en storstädning av bilen. Det krävs säkert både dammsugning och en ordentlig avtorkning invändigt. Samt förstås en utvändig tvätt. För att bilen ska hålla sig fräsch även under semestern: ta med plastpåsar som ni kan slänga skräpet i under resan.
Kontrollera också bilens skick i god tid: däck (rätt lufttryck), alla vätskor (spolarvätska m.m.) samt se till att bilens instruktionsbok finns med. Glöm inte att kontrollera reservdäckets kondition! Se till att förstaförbandskudden är komplett.

Under resan
Åk gärna när det är mindre trafik på vägarna och inte mitt i rusningen. Tänk på att hålla tillräckligt avstånd till framförvarande fordon.
Kör inte för långa etapper. Barnen vill gärna ha regelbundna raster, gärna på något intressant ställe som t.ex. en rolig lekplats. Det är ju bra om barnen kan röra sig ordentligt när man väl stannar bilen. Ni vuxna kan planera ett överraskningsstopp – som att ni stannar vid en badsjö eller en djurpark.
Om ni har mindre barn som somnar i bilen, så passa på att köra medans barnen sover. Det är inte så populärt att väcka ett sovande barn …
Eller kör på natten, då sover barnen garanterat gott. Men kom ihåg att växla chaufför ofta. En annan fördel med att köra nattetid är att då är det svalare ute och därmed i bilen också. Fast om man har luftkonditionering i bilen så har man lagom svalt även en stekhet dag.
Mjukiskläder är praktiskt att resa i, både för barn och vuxna. Dessutom är det skönt för passagerarna att ta av sig skorna under bilresan.

Ska man åka långt kan det vara praktiskt att övernatta någonstans. Om ni ska ner i Europa så kan ni ta en nattfärja – kul för barnen att sova med familjen i en hytt på båten.
Låt passagerarna sköta mobiltelefonerandet, så att föraren kan koncentrera sig på körningen. Dessutom är det förbjudet i många länder för föraren att prata i mobilen under körning.

Ta med på resan
Om barnen har ett GameBoy så kan man köpa ett sådant spel att överraska med i bilen. Det finns begagnade spel att köpa (billigare än att köpa nya).
Det finns ”stolsfickor” att köpa som man sätter fast på sätet framför barnen. Där kan de ha sina prylar, så slipper leksakerna ligga i en enda röra i baksätet.
Om barn eller vuxna vill svalka av sig efter vägen, så kan man ha med sig fuktiga tvättlappar (i en plastpåse), som man kan blaska av sig i ansiktet med.
En rulle hushållspapper får man garanterat användning för.
En kylbox är bra att ha med sig. I den har man t.ex. pastasallad, smörgåsar och kall dricka. Det finns boxar som drivs via bilens cigarettändaruttag. Det blir dyrt om man ska stanna på caféer och restauranger – billigare att ta med sig egen matsäck.

Ta med (nya) CD-skivor eller kassettband med musik eller sagor. Om inte alla i familjen har samma musiksmak så är en freestyle/radio med hörlurar bra att ha med.


Lekar i bilen

Gul bil
Den som ser en gul bil ska säga ”gul bil”. Man kan göra så att man bara får ”räkna” gula bilar som man möter, inte gula bilar på t.ex. parkeringsplatser.

Frågesport
Ta med frågekorten från t.ex. Trivial Pursuit – så har ni både frågor och svar.

Räkna ut hur många reflexstolpar det går på en kilometer
Kolla ställningen på mätaren, när det gått en kilometer vet du att du passerat 15 stolpar, räkna om det stämmer, passera 30 stolpar och kolla mätaren igen och se om det nu gått 2 km. Kortvarigt nöje, men kul så länge det varar.

Vem ser flest?
Tävla om vem som ser flest bilar av en viss färg eller märke inom loppet av en förutbestämd tid.

Sångtävling
Hur många gånger kan du komma på en sång som börjar med en viss bokstav. Man turas om och sjunga sånger på t.ex. A varannan gång, den som inte kommer på fler, förlorar.

Bilbingo
Innan ni reser så gör ni iordning några bingobrickor. Rita upp rutor på en bit kartong och rita i t.ex. en flaggstång, en hund och en bensinstation.

Registreringsskyltsleken
Samla på nummer från registreringsskyltarna, börja med 001 och gå vidare uppåt. Den leken kan man fortsätta med även sedan semestern är slut ...

Träna barnen på olika saker
När man sitter i bilen kan barnen med hjälp av en vuxen träna många olika saker: klockan (analog och digital), läsning eller räkning. Allt gjort på ett skojigt vis förstås.