Familj

Ny studie visar: Så bra är det att uppfostra barn i Sverige

Topplistan 2020: Här är länderna som är bäst att uppfostra barn i

Mänskliga rättigheter, utbildningssystem och jämställdhet är faktorer som spelat in när US News & World report fått fram resultatet gällande vilket land det är bäst att uppfostra barn i. För Sverige är det ett glädjande resultat, trots att vi tappat en placering från förra året.

Sedan 2016 har US News & World report och Wharton School of the University of Pennsylvania tillsammans tagit fram en rapport där de studerar tiotals länder inom flera olika kategorier. Bland annat bedöms länderna i hur bra skolutbildningar de har och hur miljömedvetna de är.

En annan sak som också bedöms är hur bra det är att uppfostra barn i respektive land - och i den här kategorin är Sverige ett av de ledande länderna!

Så bra är det att uppfostra barn i Sverige

I förra årets undersökning hamnade Sverige på en första plats när det kom till att uppfostra barn, men i år får vi se oss besegrade av Danmark som kniper första platsen och petar ner oss till en andra plats. Tredje bäst är Norge, vilket ändå visar att vi i Norden har fantastiska möjligheter att uppfostra våra barn.

- De här tre länderna tenderar att ha en generös föräldraledighet, erbjuda gratis förskola och ha generellt bra utbildningssystem, säger Deidre McPhillips vid US New & World report till CNN.

Det här baseras resultatet på

I den stora undersökningen har man studerat 73 länder genom 65 variabler och intervjuat fler än 20 000 personer i Asien, Europa. Amerika, Afrika och Mellanästern.

När man fick fram resultatet för hur bra det är att uppfostra barn i respektive land har man bland annat tagit in faktorer som hälso- och sjukvård, mänskliga rättigheter, utbildningssystem och jämställdhet och ekonomisk jämlikhet.

Här är de 10 bästa länderna att uppfostra barn i

1. Danmark

2. Sverige

3. Norge

4. Kanada

5. Nederländerna

6. Finland

7. Schweiz

8. Nya Zeeland

9. Australien

10. Österrike

Källa: US News & World report

Foto: Shutterstock

Powered by Labrador CMS