Annons:
Tvål och vatten eller handsprit?

Tvål och vatten eller handsprit?

Såhär i sjukdomstider är handhygien är viktigt för att öka chanserna att inte bli smittad. Men hur ska man tvätta händerna så att de verkligen blir rena och kan handsprit ersätta tvål och vatten?

Bakterier och andra smittämnen fastnar lätt på våra händer och på andra ytor som vi ofta vidrör som till exempel dörrhandtag. Har vi bakterier på våra händer går de vidare till de vi tar i hand med eller på annat sätt berör. Därför är det viktigt att tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten. Händerna bör alltid tvättas:

  • före måltid
  • innan och efter mathantering
  • efter toalettbesök

Såhär beskriver Vårdguiden 1177 att händerna ska tvättas:

Tvätta händerna instruktioner vårdguiden

Steg 1: skölj händerna i varmt vatten
Steg 2: använd flytande tvål
Steg 3: arbeta ihop ett lödder och täck alla ytor
Steg 4: löddra in ovansidorna…
Steg 5: mellan fingrarna…
Steg 6: och båda tummarna
Steg 7: skölj händerna med varmt vatten noga
Steg 8: torka med en engångshandduk om många i din omgivning är sjuka i din omgivning. Stäng gärna av kranen med den också för att inte riskera att få bakterierna på kranen på din nytvättade hand

Är handsprit ett alternativ till tvål och vatten?
Finns det inte möjlighet att tvätta händerna så kan handsprit vara ett alternativ. Det kan dock aldrig ersätta renligheten man får av tvål och vatten! Inga Zetterkvist som är hygiensjuksköterska och arbetar på Smittskyddsinstitutet sa såhär till SVT:

– Tvål och vatten är till för att ta bort smuts också. Handdesinfektionen, handspriten, tar inte bort smutsen utan den är framförallt verksam på bakterierna. Men man kan ju ha smuts som man behöver få bort för att sedan handspriten ska verka på bakterierna.

 
Vill du göra tvättandet av händer till en rolig vana? På vår systersajt Minbebis tipsar vi om två ramsor att sjunga under tvättandet av händer. Läs dom här! 

 

(Källa: SVT, 1177 Vårdguiden)

Annons