Undersökning: Funkar metoden ”Potträning på tre dagar”?

Undersökning: Funkar metoden ”Potträning på tre dagar”?

I boken ”Potträning på tre dagar” lär du dig hur ditt barn på kort tid kan bli helt fri från blöja – även på natten. Så här gick det för de familjer som provat metoden.

Sommaren är högsäsong för potträning. Men många föräldrar har ingen aning om hur man kan gå tillväga. Därför kan det vara skönt att följa en beprövad metod som fungerat för andra.

Boken Potträning på tre dagar lanserades 2015 och har sedan dess använts av över 10 000 barnfamiljer. Under våren 2018 genomfördes en stor undersökning bland de som provat metoden.
 

Så lång tid tog det för barnet att bli dagtorr

På frågan hur lång tid det tog att bli dagtorr så svarade deltagarna så här:

- 30,3% inom 3 dagar
- 63,7% inom 7 dagar
- 77,9% inom 14 dagar

Det är alltså fullt möjligt att bli klar på tre dagar, och inom 14 dagar är nästan fyra av fem familjer klara.


LÄS ÄVEN: 5 myter om potträning
 

Så lång tid tog det med natträningen

På frågan om hur lång tid natträningen tog såg resultatet ungefär likadant ut över alla tidsintervall, så för enkelhetens skull har man valt att fokusera på de som blev dagtorra inom 14 dagar.

- 67,7% tog nattblöjan inom 14 dagar från start av potträningen
- 48,4% hade en våt nattblöja när natträningen startade
- 83,5% av de som tog nattblöjan inom 14 dagar blev nattorra inom 14 dagar från det att nattblöjan togs bort

Vad vi ser är alltså att ungefär 2 av 3 familjer valde att ta bort nattblöjan antingen samtidigt med dagblöjan eller inom samma tidsintervall. Av dessa familjer så hade närmare hälften en våt nattblöja på morgonen när nattträningen påbörjades. Och till slut ser vi att drygt 4 av 5 familjer också blev torra på natten inom samma antal dagar som krävdes för att bli torr på dagen.

Genomsnittsåldern för de barn som pottränat enligt metoden var 2-2,5 år, vilket tydligt visar att det går utmärkt att potträna även ”yngre” barn.
 

LÄS ÄVEN: Blöjfri på tre dagar? Vi har intervjuat författarna bakom boken
 

Om metoden

Potträning på tre dagar” är en lugn och fokuserad process där barnet lär sig att förstå sina kroppssignaler samt att koppla dessa till att gå till pottan. Potträningen sker under några sammanhängande dagar där barnet tar sig igenom inlärningssteg som bygger på varandra. Potträningen görs helt i barnets takt och nästa steg tas inte förrän man känner att barnet är redo för det. Pedagogiken hjälper barnet att förstå från grunden hur allt hänger ihop, vilket är avgörande för att kunna bygga vidare och bli helt torr.

 

Läs mer om metoden och köp "Potträning på 3 dagar" som e-bok på Blöjfri.se!

Tryckt bok av "Potträning på 3 dagar" finns hos Adlibris här

 

LÄS ÄVEN: Nyhet: Pedagogisk bok för barn som pottränar