Vänskap och kompisar – råd från barnpedagogen

Vänskap och kompisar – råd från barnpedagogen

Märker man att ens barn inte har några vänner eller är ensamt blir man ofta orolig. Allt för föräldrar har pratat med Cathrine W-Nordwall från Nannypedgogerna som i vanliga fall svarar på frågor om barn och barnuppfostran, från våra medlemmar.

– Bland det viktigaste man kan göra som förälder är att stötta sitt barn och stärka självkänslan. Man duger som man är även om man inte har massor av vänner. Sedan är det viktigt att man kan se sitt eget barns del i att det inte finns några kamrater. Det kanske inte alltid är alla andras fel, utan det egna barnet kan behöva arbeta med vissa sidor hos sig själv. Ibland kan man också som förälder behöva fundera över hur familjen fungerar, eller hur man själv är gentemot andras barn, menar Cathrine och fortsätter:

– Ge ditt barn en bra kompisstart!

3 enkla sätt för barnet att komma in i gemenskapen

– Se till att ditt barn har samma fritidsaktiviteter som de andra
– Låt ditt barn ta hem kompisar
– Uppmuntra ditt barn att gå hem till kompisar

Gör dig själv till en synlig förälder

Genom att visa att du finns nära till hands som en aktiv vuxen kan du på olika sätt göra dig själv synlig som förälder.

– Var med i förskola/skola
– Var med på barnens aktiviteter
– Uppmärksamma alla barn, inte bara ditt eget, genom att hjälpa till med skosnören!

Ett barn utan vänner

Om ditt barn är utan vänner, eller är ensamt under en längre period, betyder det mycket om du kan få stöd av andra föräldrar.
– Har man en föräldragrupp där man träffas som föräldrar är det guld värt. Jag brukar ta upp det på mina föreläsningar att man ska börja på förskolan och fortsätta in i skolvärlden. Och om man inte har en grupp så kan man börja – det är aldrig för sent! säger Cathrine och fortsätter:

– Framför allt kan man ta upp om det känns jobbigt omkring ens barn. Och så kan kan man själv få vänner för livet som man kan prata om allt möjligt med. Men en extra poäng är också att barnen ser att det finns vänskap mellan föräldrar.

– Du kan också ta kontakt med förskola/skola och be om hjälp. De kan stötta och hjälpa ditt barn i förskolan eller skolan om dagarna. det handlar både om att ditt barn kan få stöd, och om hjälp hitta kamrater, tillägger hon.

Är ett barn tydligt utanför så kan det också vara en tyst mobbning. Många gånger ser vi vuxna inte det, men alla förskolor och skolor ska ha en mobbningsplan. Vänta inte för länge utan ta kontakt med förskolan eller skolan om du är orolig.

Några ord om vänskap

Vad betyder egentligen vänskap för andra barn? Så här säger några:

"Vänskap är någon som tycker om mig," Flicka 6 år

"Vänskap är när man får vara med att spela boll även fast man inte är bra," Pojke 8 år

"Vänskap är någon att lita på och som litar på mig," Flicka 16 år

Vad är vänskap för dig, Cathrine?

– Vänskap är när någon bryr sig om mig även fast jag just då inte förtjänar det, svarar Cathrine.