Planera barn

Allt du vill veta om utomkvedshavandeskap

Vad är utomkvedshavandeskap? Här är allt du vill veta

Utomkvedshavandeskap innebär att ett befruktat ägg fastnar i äggledaren. Detta händer oftast på grund av att äggledaren är skadad, och kan vara väldigt smärtsamt när ägget börjar växa. Ett befruktat ägg som hamnar utanför livmodern kan inte utvecklas och måste antingen opereras bort eller avlägsnas med hjälp av läkemedel, om det inte sköljs bort av ett missfall.

Symptom

Till en början upplevs symptomen som en tidig graviditet, som till exempel spända bröst och illamående. Först från vecka 5 och framåt kan du uppleva smärtor långt ner i magen, orsakade av blödningar. Om äggledaren brister kan det leda till en större blödning i magen och du känner dig illamående, yr och svimfärdig. Sök akut vård om du misstänker att du är gravid och känner kraftiga smärtor i magen, då det kan vara utomkvedshavandeskap.

Det är vanligare att få utomkvedshavandeskap om du redan har skadade äggledare. Dessa skador kan bero på något av dessa:

• tidigare utomkvedshavandeskap

• klamydiainfektion

• bukoperation

• blindtarmsinfektion

• endometrios

• graviditet trots spiral

Ett utomkvedshavandeskap behöver inte nödvändigtvis påverka chanserna att bli gravid, även om det kan göra det i vissa fall. Om äggledaren har fått ärr eller tagits bort kan det vara svårare att bli gravid, men om den andra äggledaren är fullt fungerande brukar allt gå bra!

Källa: Vårdguiden

Misstänker du att du är gravid? I videon nedan ser du 15 tidiga tecken på att du kan ha en bebis i magen.

Powered by Labrador CMS