Vad är vattkoppor för något?

Vad är vattkoppor för något?

Vattkoppor är en sjukdom som vi oftast vår som barn och de allra flesta får det bara en gång i livet. Att ha vattkoppor är väldigt jobbigt och påfrestande eftersom det kliar och ger feber. 

Vad är vattkoppor?
Vattkoppor är små vätskefyllda blåsor som orsakas av ett smittsamt virus. Även om vattkoppor bara drabbar de flesta av oss en gång i livet ligger viruset kvar livet ut, om det aktiveras igen i vuxen ålder får man sjukdomen bältros. Blir man sjuk i vuxen ålder är det svårare att tillfriskna än om man får det som barn. Ett barn blir oftast frisk efter ungefär en vecka.

Symptom vid vattkoppor
De första symptomen som kommer vid vattkoppor är huvudvärk, trötthet, feber och inom några dagar kommer de röda utslagen över hela kroppen, oftast börjar de på överkroppen. Efter någon dag blir dessa utslag blåsor med en klar vätska och det kliar.

Vattkoppor är otroligt smittsamt och barnet bör stanna hemma ända tills utslagen torkat ut helt, vilket brukar ta mellan två till tre veckor efter att sjukdomen bröt ut. Det är också en bra idé att meddela förskola eller skola när barnet får vattkoppor med tanke på den stora smittrisken.

När bör man söka vård?
Oftast brukar vattkopporna gå över efter ungefär en vecka och de flesta blir inte så pass sjuka att de måste uppsöka en läkare. Men om ditt barn får något av dessa symptom kan det vara bra att kontakta sjukvården.

  • Om ett barn under sex månader får vattkoppor.
  • Om ett barn med vattkoppor är mycket trött och taget.
  • Om ett barn med vattkoppor efter tre till fyra dygn fortsätter att ha feber som är över 38 grader.
  • Om ett barn med vattkoppor har feber som återkommer efter att ha varit borta något dygn.
  • Många koppor bli infekterade eller ett hudområde blir intensivt rött och gör ont.
  • Immunförsvaret är nedsatt.
  • Om den sjuka är 18 år eller äldre.

Läs också "Fem sätt att lindra vattkoppors klåda på"! 

(Källa: Vårdguiden 1177)