Det här händer i kvinnans kropp under graviditeten – månad för månad

Det här händer i kvinnans kropp under graviditeten – månad för månad

Hela kvinnan påverkas av graviditeten och fostret i magen. Vecka för vecka, månad för månad händer mycket med hennes kropp – och med bebisen. Här följer vi vad som sker från månad ett till nio.
 
1:a månaden
De flesta märker ingenting ännu medan en del får tidiga graviditetssymptom som trötthet, illamående, ömma bröst och metallsmak i munnen. Ungefär vid beräknad mens, eller något tidigare, ger ett graviditetstest positivt utslag.
 
2:a månaden
I stort sett alla organ påverkas och förbereder sig för att vänta barn. Inte konstigt om kvinnan är trött och däckar i soffan vid åttasnåret. En mängd graviditetshormoner är aktiva. De kan ge illamående, humörsvängningar och finnar. Man kan bli känslig för vissa lukter eller smaker. Livmodern och dess ligament växer vilket känns ungefär som mensvärk. Flytningar är vanligt, dock ej illaluktande utan vita. Brösten blir större och ömmar. Lågt blodtryck är vanligt vilket kan ge yrsel. 
 
Kanske stramar byxorna redan nu. Det beror på att tarmarna arbetar långsammare och svullnar lite vilket orsakar förstoppning, i värsta fall under hela graviditeten. Det är vanligt att känna sig lite nedstämd. Tankar som ”Vad ger jag mig in på, kommer jag att klara det här?” är naturliga och finurliga eftersom det är meningen att kvinnan ska stanna upp och reflektera nu. Början av en graviditet är omtumlande. Prata gärna med barnmorskan om dina tankar.
 
3:e månaden
Blodmängden i kroppen ökar och fram till vecka 30 kommer den att öka med en till en och en halv liter. Det ger lätt andfåddhet. Eftersom livmodern växer och trycker mot urinblåsan blir kvinnan kissnödig ofta, även nattetid. Efter vecka 12 minskar risken för missfall ordentligt. Nu brukar även illamåendet ge med sig.
 
4:e månaden
När illamåendet avtagit brukar även tröttheten ge med sig. Aptiten kommer tillbaka och många är konstant hungriga. Sug efter grädde och andra mjölkprodukter kan bero på att bebisen samlar på sig kalcium. Midjan försvinner och en mörk strimma kan synas mitt på magen. Den ökade blodmängden gör att kvinnan svettas mer än vanligt och slemhinnorna svullnar och blir extra känsliga. Tandköttet blöder lätt och näsan täpper igen. Hjärtat har 20 procent högre kapacitet för att klara syretillförseln till kvinnan och barnet.
 
5:e månaden
Dags att ta fram mammakläderna! Bröstvårtor och vårtgårdar har antagligen mörknat nu. Efter vecka 20 kan järnvärdet minska. Troligen känner kvinnan fosterrörelser för första gången. På ultraljudsundersökningen får ni ett beräknat förlossningsdatum vilket ersätter det ni fick vid inskrivningen beräknad på datum för sista mens.
 
6:e månaden
Nu kan ingen missa den lilla kulan på magen! Många mår toppen: är pigga, glada och fulla av energi. Hyn strålar och håret är glansigt. Vissa får ökad sexlust under den här perioden, andra inte. En del känner sina första sammandragningar, livmodern drar ihop sig och magen blir hård som en gummiboll. När magen växer och trycker mot magsäck kan halsbrännan komma. Röda strimmor kan synas på mage och bröst. Bebisens rörelser känns tydligt och syns även utanpå magen. Vissa kvinnor kan få foglossning, det vill säga ont i bäckenet/ländryggen.
 
7:e månaden
Råmjölk kan börja läcka ur brösten. Kramp i ben och klåda på magen är vanligt, liksom åderbråck och svullna ben. Magen börjar kännas tung. Nu är det hög tid att tänka igenom och förbereda sig inför förlossningen. En förlossningsplan kan vara bra att skriva tillsammans med partnern eller barnmorskan.
 
8:e månaden
Kvinnan känner sig ofta stor och otymplig, är kissnödig i stort sett jämt och har svårt att hitta en skön sovställning. De flesta är ganska trött och blir lätt andfådda vid minsta ansträngning. Bebisen ligger fortfarande högt och trycker mot lungorna. Kanske en tung tid för många, men nu är det inte långt kvar. Livmodern tränar inför förlossningen och kan ge förvärkar.
 
9:e månaden
Kvinnan har antagligen svårt att sitta, stå och sova. Ingen ställning är skön och det är lätt att känna sig som en pustande flodhäst. Men nu är det verkligen inte långt kvar. Dagen D är närmare än någonsin. Är förlossningsplanen skriven och väskan packad? Se till att vila och äta ofta. Barnet trycker mot bäcken och slida vilket kan kännas ganska obehagligt. Kroppen är förberedd på att föda. Förlossningen kan börja.
 
Text: Annica Ragert. (Källa: FöräldraGuiden, Allt för Föräldrars tidning)
 
2019 är året då många svenska kändisar fått barn. Se i videon nedan! 
 
 
Visste du att du kan få hem vårt Gravidpaket helt gratis? Inom några veckor efter registrering får du vår tidning hemskickad tillsammans med värdecheckar och rabattkuponger. Klicka här för att beställa Gravidpaketet.